Predstavnici Vlade pozivaju na razgovor o paušalu, usvajanje zakona najavljeno za novembar

Vlada Republike Srbije najavila je da će u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu biti održani informativno-konsultativni sastananci u vezi reforme Zakona o porezu na dohodak građana.

Sa različitih strana u prethodnim danima Vlada Republike Srbije dobijala je pozive da otvori javnu raspravu o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana kako bi se produbio dijalog sa ljudima iz struke i svima onima koje ove izmene pogađaju.

Iako Vlada još uvek ne izlazi sa odgovorom ovim povodom, najavila je da će u nekoliko gradova u Srbiji — Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu — biti organizovani informativno-konsultativni sastanci na ovu temu. Plan je da predstavnici Vlade i poreske struke na ovim sastancima obrazlože najavljenje izmene, saslušaju mišljenja i sugestije i odgovore na pitanja zainteresovanih. Prijava za događaj nije potrebna i svako ko želi da učestvuje može da dođe u zakazanom terminu i da svoj komentar.

Termini sastanaka:

 • Niš: 17. oktobar, 11-13h, Startup centar na Elektronskom fakultetu, Aleksandra Medvedeva 14
 • Kragujevac: 17. oktobar, 16-18h, Biznis inovacioni centar, Trg Topolivaca 4
 • Novi Sad: 21. oktobar, 11-13h, Privredna komora Vojvodine, Hajduk Veljkova 11
 • Beograd: 21. oktobar, 16-18h, Kulturni centar Beograd, Trg republike 5/1, Galerija Artget

Važno je napomenuti i da iz Vlade najavljuju da bi ovaj zakon već u novembru mogao biti usvojen u Narodnoj skupštini, a po prvi put se kao mogući termin za početak primene ovih mera pored januara, pominje i 1. mart sledeće godine.


Prvobitnu vest o reformi paušala možete pročitati na sledećem linku: Dugo najavljivana reforma paušala sada stvarno kreće — čekaju se detalji, za sada najavljene olakšice za tranzicioni period

O prvim reakcijama IT zajednice, uključujući i poslodavce i preduzetnike, možete pročitati na sledećem linku: Od „najboljeg mogućeg rešenja” do „učite nemački” — prve reakcije na predloženu reformu paušala

O predlogu izmenjenog teksta člana 85 Zakona o porezu na dohodak građanja koji sadrži i takozvani Test samostalnosti možete pročitati ovde: Objavljen Test samostalnosti — po kojim kriterijumima će se utvrđivati da li je preduzetnik nezavisan?

Ovih dana jedno od najčešće postavljanih pitanja povodom objavljivanja Testa samostalnosti jeste: „Šta će biti sa preduzetnicima paušalcima koji rade za jednog inostranog klijenta?’’ Na tu temu više čitajte ovde: Šta predložene izmene Vlade znače za preduzetnike koji rade sa klijentima iz inostranstva?

Kalkulaciju troškova zbog najavljene reforme paušalnog sistema, možete pročitati na sledećem linku: Evo koliki će biti troškovi predložene reforme paušala u prelaznom periodu

Na vebinaru koji su organizovali Inicijativa „Digitalna Srbija” i Vojvođanski IKT klaster odgovarano je na najčešća pitanja zajednice: Odgovori na najčešće postavljanja pitanja IT zajednice u vezi sa reformom preduzetničkog oblika poslovanja

Ukoliko želite da saznate više o stavu i ulozi Startita u čitavom procesu, pročitajte: Paušal je morao da ode — šta treba uraditi da svi ne odu?

U ovom tekstu izračunali smo koliki će biti troškovi nakon prelaznog perioda: Analiza troškova predložene reforme preduzetničkog oblika poslovanja nakon prelaznog perioda

Na sajtu Ministartsva finansija objavljeni su predlozi izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje: Ministarstvo finansija objavilo zvanične nacrte novih poreskih izmena, a da li će otvoriti i javnu raspravu?

Tekst suvlasnika IT kompanije iz Novog Sada, o tome kako iz njegovog ugla izgledaju problemi i potencijalne posledicama predložene izmene Zakona:  Koje probleme unose izmene zakona u IT industriju?

Na sajtu Advokatske komore Srbije osvanulo je obaveštenje da je ovoj organizaciji Ministarstvo finansija uputilo dopis u okviru kog se nalazi Predlog uredbe о bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje: Nakon uvođenja novih kriterijuma za određivanje da li je preduzetnik samostalan, Vlada pripremila i Predlog o tome kako se određuje visina paušalnog poreza

Nezadovoljni IT-evci zbog reforme Zakona odlučili su da osnuju različite inicijative, među kojima se zbog najkoherentnijeg pristupa najviše ističe Digitalna zajednica: Nova IT organizacija, Digitalna zajednica: Pozivamo Vladu da organizuje javnu raspravu povodom Zakona o porezu na dohodak građana

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Marija Milutinović

 • Wednesday, 16. October 2019.

  Prvo sto treba uraditi je odloziti primenu ovog zakona barem na 6 mesec u bilo kakvoj formi da je usvojen. To je minimalni period da se ljudi prilagode i prihvate tako veliku promenu ukoliko je to uopste moguce.

 • Thursday, 17. October 2019.

  IT zajednico, Vlada da donosi zakone a mi da sedimo skrstenih ruku? Da li su taksisti hrabriji od nas? I zasto? Vreme je da im pokazemo “zube”. Startit kao najveci community bi mogao da nas podrzi i skupi u zajednicke proteste.

 • Friday, 18. October 2019.

  Koliko smo videli iz Nisa i Kragujevca, ovo nije javna rasprava gde se argumentima moze nesto promeniti vec vise objasnjavanje kako se propisano planira sprovoditi. Pisac zakona je profesor sa pravnog fakulteta, a glavni govornik takodje pravnik koji ITevcima objasnjava kako treba da izgleda razvoj ITa…

 • Wednesday, 23. October 2019.

  Na ulicu, u medije i to strane: Investitori, ulažite u državu iz koje beže najpametniji i u kojoj se poreska politika menja kao letnje i zimsko vreme! Naterajte Vučića da postupi kao sa mini-hidro elektranama.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu