Nova IT organizacija, Digitalna zajednica: Pozivamo Vladu da organizuje javnu raspravu povodom Zakona o porezu na dohodak građana

Od svih novoosnovanih grupa Digitalna zajednica za sada deluje kao organizacija sa najkoherentnijim pristupom problemu i predlogom kako se u narednom periodu treba organizovati.

Sanja Vatić
15/10/2019

Građani okupljeni oko organizacije Digitalna zajednica (DZ) juče su objavili prvo saopštenje za javnost u kom naglašavaju svoju zabrinutost povodom nedavno objavljenog Zakona o porezu na dohodak građana. Kako stoji u tekstu radi se o nezavisnoj organizaciji koja pretenduje da okupi pojedince, preduzetnike, osnivače startapa, firme, organizacije, entuzijaste i aktiviste oko ideje stvaranja zajedničke platforme za dugoročni uspeh i razvoj digitalne zajednice u Srbiji.

Nastanak ove grupe iniciran je neposredno pošto je krajem prošlog meseca Vlada Republike Srbije iznela predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, a sada u samom saopštenju stoji da postoji namera o registraciji Digitalne zajednice kao nevladine i neprofitne organizacije, kao i obećanje da će biti formirano privremeno rukovodstvo koje će realizovati kratkoročne ciljeve ove grupe koji su sadžani u dokumentu pod nazivom Specifikacija Digitalne zajednice. Za kratko vreme ova inicijativa je okupila više od 600 zainteresovanih za zajedničko uticanje na odluke koje se tiču reformi preduzetničkog načina poslovanja.

Sudeći po onome što je juče objavljeno, Digitalnu zajednicu trenutno najviše brine informacija da će sporni Zakon biti usvojen po hitnom postupku, te pozivaju na produbljivanje dijaloga. Njihov argument je da su donosioci odluka i predlagači predviđenih izmena razgovarali sa svega nekoliko organizacija iz IT sektora, pa smatraju da postoji prostor za dijalog sa širom zajednicom kako bi se nastavio rad na predloženim izmenama.

Na temelju komentara, argumenata i predloga naših potpisnika, ali i ostalih zainteresovanih profesionalaca i kompanija sa kojima smo imali prilike da razmenimo mišljenja, smatramo da možemo da damo neophodne informacije o tome šta predložene izmene Zakona znače za različite kategorije preduzetnika i na taj način doprinesemo prilagođavanju predloženih mera realnom stanju u industriji, ne odstupajući od postavljenog dugoročnog cilja Digitalne zajednice, a to je – nesmetani dalji razvoj digitalne industrije u Srbiji.

U sklopu svog pismenog obraćanja DZ je apelovao na to da zakon ne bi trebalo usvojiti po hitnom postupku i pozvao predstavnike vlasti da organizuju javnu raspravu kako bi se čuli argumenti onih koje izmene direktno pogađaju.

Na samom kraju dopisa, DZ je napomenula da će isto saopštenje poslati kabinetu premijerke Ane Brnabić i ministru finansija Siniši Malom.

Udruživanje domaćih IT stručnjaka

Inače, Digitalna zajednica je samo jedna od inicijativa koje su nastale nakon najave izmena Zakona o porezu na dohodak građana. Pošto su namere o reformi preduzetničkog oblika poslovanja objavljene, glas negodovanja čuo se od mnogih pojedinaca i grupa. Smatrajući da njihovi interesi nisu zastupani i da će nova pravila biti pogubna po njihovo poslovanje, neki su svoje stavove i pitanja počeli da dele na grupama koje su najpre isplivale na Facebook-u i LinkedIn-u, a koje sada broje od nekoliko stotina do nekoliko hiljada članova.

Ipak, iako nije jedina, od svih novoosnovanih grupa DZ za sada deluje kao organizacija sa najkoherentnijim pristupom problemu i predlogom kako se u narednom periodu treba organizovati. U prilog tome govori i činjenica da su njeni pokretači definisali principe organizacije, pa se tako u inicijalnoj objavi našlo da će DZ biti nezavisna, transparentna, tehnokratska, decentralizovana i dosledna. Zajedno sa ovim, u već pomenutoj Specifikaciji Digitalne zajednice objavljeni su i ciljevi putem kojih potpisnici smatraju da treba da se izbore za svoje interese. Tu se osim registracije pravnog lica, nalazi i zamisao da je neophodno postojanje konsenzusa među stručnom zajednicom, formiranje mreže savetnika ili stručnih saradnika, formulacija stava o promenama Zakona o porezu na dohodak građana, pokretanje jednog ili više kanala dvosmerne komunikacije sa širom javnošću, pravljenje vodiča za optimalno poslovanje nakon usvajanja promena Zakona o porezu na dohodak građana, formiranje formalnog predloga za izmenu Zakona o porezu na dohodak građana koji bi uzeo u obzir interese svih identifikovanih grupa…

Takođe, DZ ima i svoj Slack kanal, na koji su pozvani svi koji su zainteresovani da se uključe u dijalog oko najavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana.


Prvobitnu vest o reformi paušala možete pročitati na sledećem linku: Dugo najavljivana reforma paušala sada stvarno kreće — čekaju se detalji, za sada najavljene olakšice za tranzicioni period

O prvim reakcijama IT zajednice, uključujući i poslodavce i preduzetnike, možete pročitati na sledećem linku: Od „najboljeg mogućeg rešenja” do „učite nemački” — prve reakcije na predloženu reformu paušala

O predlogu izmenjenog teksta člana 85 Zakona o porezu na dohodak građanja koji sadrži i takozvani Test samostalnosti možete pročitati ovde: Objavljen Test samostalnosti — po kojim kriterijumima će se utvrđivati da li je preduzetnik nezavisan?

Ovih dana jedno od najčešće postavljanih pitanja povodom objavljivanja Testa samostalnosti jeste: „Šta će biti sa preduzetnicima paušalcima koji rade za jednog inostranog klijenta?’’ Na tu temu više čitajte ovde: Šta predložene izmene Vlade znače za preduzetnike koji rade sa klijentima iz inostranstva?

Kalkulaciju troškova zbog najavljene reforme paušalnog sistema, možete pročitati na sledećem linku: Evo koliki će biti troškovi predložene reforme paušala u prelaznom periodu

Na vebinaru koji su organizovali Inicijativa „Digitalna Srbija” i Vojvođanski IKT klaster odgovarano je na najčešća pitanja zajednice: Odgovori na najčešće postavljanja pitanja IT zajednice u vezi sa reformom preduzetničkog oblika poslovanja

Ukoliko želite da saznate više o stavu i ulozi Startita u čitavom procesu, pročitajte: Paušal je morao da ode — šta treba uraditi da svi ne odu?

U ovom tekstu izračunali smo koliki će biti troškovi nakon prelaznog perioda: Analiza troškova predložene reforme preduzetničkog oblika poslovanja nakon prelaznog perioda

Na sajtu Ministartsva finansija objavljeni su predlozi izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje: Ministarstvo finansija objavilo zvanične nacrte novih poreskih izmena, a da li će otvoriti i javnu raspravu?

Tekst suvlasnika IT kompanije iz Novog Sada, o tome kako iz njegovog ugla izgledaju problemi i potencijalne posledicama predložene izmene Zakona:  Koje probleme unose izmene zakona u IT industriju?

Na sajtu Advokatske komore Srbije osvanulo je obaveštenje da je ovoj organizaciji Ministarstvo finansija uputilo dopis u okviru kog se nalazi Predlog uredbe о bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje: Nakon uvođenja novih kriterijuma za određivanje da li je preduzetnik samostalan, Vlada pripremila i Predlog o tome kako se određuje visina paušalnog poreza

Po prvi put se kao mogući termin za početak primene novih mera pored januara, pominje i 1. mart sledeće godine: Predstavnici Vlade pozivaju na razgovor o paušalu, usvajanje zakona najavljeno za novembar

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

utorak, 15. Oktobar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije