VR / AR

Da ste živeli 50-ih godina dvadesetog veka u Los Anđelesu, verovatno biste nabasali na Mortona Heiliga i njegov glomazni uređaj koji vas je crno-belim snimkom, zvukom motora i pokretanjem stolice na kojoj sedite na tren vozio ulicama Bruklina. Ovo je bio pra-VR uređaj — vizija je postojala, a tehnologiji je trebalo više od 60 godina da nam izrodi Oculus Rift, Gear VR, HTC Vive i ostale VR sprave koje su 2016. učinile “godinom VR-a”.

Iako prvi talas VR/AR razvoja pre svega zahvata industriju zabave i video igara, ova tehnologija ima potencijal da transformiše učenje, novinarsko izveštavanje, medicinu i e-commerce. Ključni igrači poput Facebooka, Google-a, Samsunga, HTC-a svojim ulaganjima ukazuju da je ovo sledeća velika stvar, a mi je vidimo kao priliku za naše developere/ke i ilustratore/ke da daju svoj doprinos razvoju industrije.

U Startit Centru u Beogradu nalazi se prvi VR Lab u Srbiji i šire, koji sadrži potreban hardver i softver za prikazivanje i stvaranje VR sadržaja. Tekstovima na Startitu trudimo se da vam približimo ovo, mnogima još uvek nepoznato, polje, koje će već sutra postati naša svakodnevnica.

SHack Novi Sad VR Hakaton

SHack Novi Sad (Social VR Hackathon), organizovan od strane EYA (European Youth Awards), biće održan u Novom Sadu od 26. do 28. juna.

Made in Serbia — Prva VR konferencija u našoj zemlji

U subotu, 25. avgusta u beogradskom Startit Centru održaće se prva VR konferencija na kojoj će domaći stručnjaci deliti rešenja za izazove sa kojima su se susreli radeći svoje VR projekte. Konferenciju je podržala Američka ambasada u Beogradu.

“Proširena” realnost na 10. Unity meetupu

Nečija stvarnost dobija smisao tek kada se postavi u perspektivu. Ako je ljudska stvarnost ona koju svi znamo, za koju se složimo da je “ona prava”, kako ćemo onda da tretiramo njene transformacije? Još bolje, šta će nju zaista transformisati?