Novi pomaci VR u medicini — polovina testiranih paraplegičara osetila značajan napredak

Koristeći VR da bi se stimulisala moždana aktivnost, stanje polovine ispitanika se poboljšalo od potpune paraplegije ka delimičnoj.

Maja Marković
02/09/2016

Paraplegija, odnosno oštećenje kičmenog stuba koje uzrokuje gubitak osećaja ispod mesta povrede, već dugo muči istraživače koji pokušavaju da olakšaju svakodnevni život obolelima. Ključni problem leži u činjenici da ljudski mozak, kada mu se uskrati komunikacija sa nekim ekstremitetom, posle izvesnog vremena prestaje da šalje signale u taj deo tela.

Grupa istraživača je uz pomoć kombinacije dve tehnologije uspela da kod osam ispitanika sa ovim oboljenjem povrati deo funkcije nerava i to posle 3 do 15 godina provedenih u paralizovanom stanju. U sprovedenom eksperimentu ukrštene su virtuelna realnost i robotički egzoskeleton dizajniran da reaguje na impulse koje šalje mozak.

Učesnicima su u početku očitavani moždani talasi dok su zamišljali kako pomeraju ruke da bi se generisala moždana aktivnost. Potom su učili kako da sopstvenim moždanim signalima pomeraju avatare ili robotičke noge zamišljajući da pomeraju sopstvene. Pomoću virtuelne stvarnosti vizuelnom i taktilnom stimulacijom su uveravani da pomeraju svoje ekstremitete, a signali koje je njihov mozak zbog te simulacije stvarao, pomerali su egzoskeleton.

Nakon godinu dana ispitivanja, kod svih pacijenata je došlo do poboljšanja kontrole nad mišićima i pri osećanju bola i dodira, a kod polovine se stepen paraplegije smanjio sa potpune na delimičnu. Nakon ponavljanja ovog eksperimenta kod obolelih koji su paralizovani kraće od tri godine, znaće se da li se ova tehnologija može koristiti kao novi vid terapije koji može da postigne parcijalni povraćaj ključnih neuroloških funkcija.

Maja Marković

Objavio/la članak.

petak, 2. Septembar, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije