Domaći Eipix izbacuje svoju prvu VR igru — Althora dostupna na Oculus Store-u

Domaća gejming kompanija Eipix Entertainment razvila je svoju prvu video-igru isključivo za VR platforme.

Strahinja Krstić - 11. Maj, 2017.

Althora je nova Eipixova igra kreirana za Samsung Gear VR i može se preuzeti na Oculus sajtu. Kako kažu iz kompanije, ono što čini Althoru sasvim posebnom jeste to da je u potpunosti handsfree, a svetom oko sebe manipulišete isključivo pogledom.

Kako kaže Mirko Topalski, CEO Eipixa, rad na igri je počeo pre godinu dana, a tome je prethodio period aktivnog istraživanja jer je ekipa morala dobro da se upozna sa svim aspektima VR gejminga.

Na pitanje da li je VR budućnost gejming industrije, Mirko odgovara:

mirko topalski eipixTo da je VR budućnost gejminga još uvek nije sigurno. VR gejming je vrlo mlad, sadržaja je i dalje malo, zbog čega je teško reći u kom pravcu će se kretati i koliki će značaj zauzeti u odnosu na druge gejming modele. Sa razvojne strane, u pitanju je vrlo uzbudljivo segment koji otvara brojne kreativne mogućnosti. Kako iz radoznalosti, tako i zbog želje da budemo spremni za budućnost, odlučili smo da se okušamo na ovom polju. Althora nije ambiciozan, megalomanski projekat od koga imamo velika očekivanja. Ušli smo u priču skromno, sa primarnim ciljem da naučimo kako VR prostor „diše”.

Tim se odlučio za mobile VR iz razloga što u mobilnom segmentu imaju više iskustva, ali kako kažu, u budućnosti planiraju da razvijaju i core VR/AR projekte.

Igra je dostupna isključivo na Samsungovim mobilnim uređajima: Galaxy S7, Galaxy S7 Edge, Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge+, Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge.

mirko topalski eipixU vreme kada smo počinjali razvoj igre, Gear VR je bio gotovo jedini izbor na polju mobilnih platformi, a svakako najdostupniji. Za sada ne postoje konkretni planovi za adaptaciju igre za druge VR uređaje, ali ako igra napravi značajan uspeh portovaćemo je na Google Daydream, a potom i na Oculus/HTC Vive.

Radnja ove igre je takva da se igrač nalazi u ulozi svemirskog krijumčara koji traga za izgubljenim blagom legendarnog intergalaktičkog imperatora. U pitanju je klasična avantura, a istražuju se vanzemaljski svetovi, u smirenoj i meditativnoj atmosferi.

althora_eipix_vr_screenshot

Kada je u pitanju VR u Srbiji, Mirko smatra da Srbija ne zaostaje za svetom, jer je i u svetu puno ljudi koji se igraju VR tehnologijom, ali nema puno završenih i uobličenih VR projekata, a još manje onih koji zarađuju novac. Ipak, kaže da će to stanje će se svakako menjati u skladu sa (nepredvidljivim) razvojem same VR tehnologije.

mirko topalski eipixGovoreći uopšteno, naša velika želja je da VR postane jedna od vertikala Eipixa. Naše konkretne buduće aktivnosti na VR planu biće u velikoj meri određene performansama Althore na tržištu, kao i generalnim pravcem VR tehnologije na globalnom nivou.