U Inđiji se gradi Centar za privredu budućnosti — ulaganje od 100.000€ u infrastrukturu i VR, IoT i 3D printing opremu

Ovim projektom želimo da pokrenemo nešto veliko u malom mestu — ovo će biti najrazvijeniji centar za razvoj VR aplikacija u celom regionu, kao i jedan od naprednijih za razvoj IoT rešenja i 3D printing.

Digitalne tehnologije već uveliko prete da transformišu svaki proizvod i uslugu koja može da nam padne na pamet i verujemo da treba da iskoristimo priliku da izgradimo društvo koje ide u korak sa tim promenama. Priča o važnosti digitalizacije i digitalne transformacije je sve prisutnija, i to ne samo među nama u IT sektoru, već i u državi, klasičnim medijima i nekim tradicionalnim industrijama. Nalazimo se u veoma bitnom momentu kada zapravo možemo da uhvatimo korak sa najsavremenijim tokovima i tehnologijama i da na njima gradimo budućnost naše ekonomije. 

Mi u Startitu smo u tu svrhu rešili da napravimo jedan eksperiment. Želimo da probamo da jedan mali grad zaspemo sa dosta pažnje, programa i dosta infrastrukture i da probamo da u roku od dve godine napravimo osetnu promenu i stvorimo jednu generaciju ljudi koji su izuzetni u svojim zanimanjima, za koja smatramo da su zanimanja budućnosti. 

Centar za privredu budućnosti

Startit Centar u Inđiji će dobiti najsavremeniju VR, ali i IoT i opremu za 3D štampanje u vrednosti od 100.000 evra i time želimo da od njega stvorimo „Centar za privredu budućnosti”Iako može da zvuči pretenciozno, ovim projektom zaista pokrećemo nešto veliko u malom mestu — ovo će biti najrazvijeniji centar za razvoj VR aplikacija u celom regionu, kao i jedan od naprednijih centara za razvoj IoT rešenja i 3D printinga.

Ova oprema će biti na raspolaganju svima, potpuno besplatno. Pored toga, organizovaćemo i više od 100 predavanja i radionica na temu toga kako koristiti ove tehnologije i kreirati neka nova rešenja i biznise zasnovane na njima.

Poseban fokus želimo da stavimo na tri srednje škole u Inđiji, jer smatramo da su srednjoškolci verovatno u najboljoj poziciji da uhvate korak sa nekim novim tehnologijama i da se nakon završetka svog obrazovanja pridruže ekonomiji budućnosti.

U realizaciji ovog projekta nismo usamljeni jer su se s nama u programu Interreg – IPA CBC našli partneri iz Hrvatske (Preduzetnički inkubator OSVIT i Općina Magadenovac), kao i domaći (Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija).

Za informacije o svim budućim događajima u Startit Centru Inđija prijavite se na newsletter.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Sanja Vatić

  • Thursday, 28. September 2017.

    Jos jedan IT park?

  • Thursday, 28. September 2017.

    @Zoran — moje razumevanje IT parkova je da su to poslovni prostori. Ovaj naš projekat će biti smešten u već postojećem prostoru u koji će biti unet veliki broj specijalističke opreme koja će biti dostupna javnosti da je koristi i kreira s njom, bilo samostalno bilo pomoću nekih od stotinu predavanja, radionica i drugih programa koje ćemo realizovati da prenesemo ta znanja. Nadam se da ti to odgovara na pitanje.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu