U Inđiji se gradi Centar za privredu budućnosti — ulaganje od 100.000€ u infrastrukturu i VR, IoT i 3D printing opremu

Ovim projektom želimo da pokrenemo nešto veliko u malom mestu — ovo će biti najrazvijeniji centar za razvoj VR aplikacija u celom regionu, kao i jedan od naprednijih za razvoj IoT rešenja i 3D printing.

Sanja Vatić
28/09/2017

Digitalne tehnologije već uveliko prete da transformišu svaki proizvod i uslugu koja može da nam padne na pamet i verujemo da treba da iskoristimo priliku da izgradimo društvo koje ide u korak sa tim promenama. Priča o važnosti digitalizacije i digitalne transformacije je sve prisutnija, i to ne samo među nama u IT sektoru, već i u državi, klasičnim medijima i nekim tradicionalnim industrijama. Nalazimo se u veoma bitnom momentu kada zapravo možemo da uhvatimo korak sa najsavremenijim tokovima i tehnologijama i da na njima gradimo budućnost naše ekonomije. 

Mi u Startitu smo u tu svrhu rešili da napravimo jedan eksperiment. Želimo da probamo da jedan mali grad zaspemo sa dosta pažnje, programa i dosta infrastrukture i da probamo da u roku od dve godine napravimo osetnu promenu i stvorimo jednu generaciju ljudi koji su izuzetni u svojim zanimanjima, za koja smatramo da su zanimanja budućnosti. 

Centar za privredu budućnosti

Startit Centar u Inđiji će dobiti najsavremeniju VR, ali i IoT i opremu za 3D štampanje u vrednosti od 100.000 evra i time želimo da od njega stvorimo „Centar za privredu budućnosti”Iako može da zvuči pretenciozno, ovim projektom zaista pokrećemo nešto veliko u malom mestu — ovo će biti najrazvijeniji centar za razvoj VR aplikacija u celom regionu, kao i jedan od naprednijih centara za razvoj IoT rešenja i 3D printinga.

Ova oprema će biti na raspolaganju svima, potpuno besplatno. Pored toga, organizovaćemo i više od 100 predavanja i radionica na temu toga kako koristiti ove tehnologije i kreirati neka nova rešenja i biznise zasnovane na njima.

Poseban fokus želimo da stavimo na tri srednje škole u Inđiji, jer smatramo da su srednjoškolci verovatno u najboljoj poziciji da uhvate korak sa nekim novim tehnologijama i da se nakon završetka svog obrazovanja pridruže ekonomiji budućnosti.

U realizaciji ovog projekta nismo usamljeni jer su se s nama u programu Interreg – IPA CBC našli partneri iz Hrvatske (Preduzetnički inkubator OSVIT i Općina Magadenovac), kao i domaći (Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija).

Za informacije o svim budućim događajima u Startit Centru Inđija prijavite se na newsletter.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

četvrtak, 28. Septembar, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ

Vukašin Stojkov

četvrtak, 28. Septembar, 2017.

@Zoran — moje razumevanje IT parkova je da su to poslovni prostori. Ovaj naš projekat će biti smešten u već postojećem prostoru u koji će biti unet veliki broj specijalističke opreme koja će biti dostupna javnosti da je koristi i kreira s njom, bilo samostalno bilo pomoću nekih od stotinu predavanja, radionica i drugih programa koje ćemo realizovati da prenesemo ta znanja. Nadam se da ti to odgovara na pitanje.

Zoran

četvrtak, 28. Septembar, 2017.

Jos jedan IT park?