Startit 101

Startit 101 je uređena kolekcija članaka i raznih linkova koji bi mogli da ti pomognu da uđeš u “materiju” tehnoloških startapa.

Konkretno, pomoći će ti da saznaš šta su, zašto su mnogima interesantni, da li bi rad na jednom mogao biti dobar za tvoju karijeru i šta je potrebno da bi se pokrenuo jedan — koje su najbolje prakse za startovanje.

Stranicu ćemo dopunjavati novim sadržajima kako vreme bude prolazilo, a ukoliko imaš neko pitanje na koje u materijalima ispod nema odgovora — piši nam.

Uvod

→ “Ko ih šiša, napravićemo bolje” — priča beogradskog Nordeusa, jedne od najuspešnijih tehnoloških kompanija u Evropi, o tome kako su počeli da rade i kako su reagovali na jaku konkurenciju. Jedan od najboljih govora na temu preduzetništva.

→ Kako sam za 18 meseci izgradio i prodao startap za šestocifren iznos — iskustvo Radeta Joksimovića, preduzetnika iz Beograda, i dalje jedan od najpopularnijih članaka.

→ Nakon samo 4 meseca rada, beogradski FishingBooker je profitabilan i širi tim na 6 ljudi — sjajan primer startapa bez investicije koji je za vrlo kratko vreme, primenom oprobanih metoda, validirao poslovni model i krenuo u razvoj posla.

→ 5 saveta za kreiranje onlajn biznisa u Srbiji — za sve koji i dalje misle da nije moguće uspešno pokrenuti startap iz ovog dela sveta.

Osnove

→ Šest stvari koje treba da znate pre nego što pokrenete startap — Pol Grejem je jedna od najpoznatijih figura startap sveta, ne bez razloga. U ovom tekstu govori vam o tome o čemu i kako treba da razmišljate pre nego što se upustite u preduzetnički poduhvat.

→ Kako pokrenuti startap? — Ponovo Pol. Skoro svaki od eseja mu je vrhunski, a neke od esencijalnih smo preveli i objavili na Startitu. Ovaj put, u pitanju je How-to za početak startapa, po oblastima.

→ Preduzetništvo je najsigurnija karijera

→ Šest startap mitova — ideja nije nebitna ali se kod mnogih preduzetnika početnika precenjuje, često na njihovu štetu. Ovaj i još 5 startap mitova su opisani u ovom postu.

→ O ideji i realizaciji — ne škodi utvrditi neke mitove.

→ Kako da znate da je vaša startap ideja ona prava? — od Ivana Vesića, osnivača VetClouda.

→ Šest učestalih pogrešnih shvatanja startap preduzetnika — još jedan Ivanov tekst, i da, i ovde se pominje ideja.

→ Kako rešiti početne prioritete lansiranja startapa iz 10 koraka, sa 2.000 dolara

→ Dennis Crowley – 5 saveta za startape — odlični saveti osnivača Foursquarea.

→ Cukov savet startapima: Istražite pre nego što se posvetite, slušajte korisnike, ne kopirajte

→ Domaće ili globalno tržište: 7 miliona vs. 7 milijardi — dobro razmislite kom tržištu želite da se posvetite.

→ CS183: Startap kurs Pitera Tila — serija članaka Ivana Rašića prema beleškama sa predavanja Pitera Tila, ko-osnivača PayPala i jednog od prvih investitora u Facebook.

→ Razmišljajte o poslovnom modelu od samog starta startapa — poruka Branka Milutinovića iz Nordeusa i dobar podsetnik da Srbija nije Silicijumska dolina i da je potrebno razmišljati kako možete da razvijete svoj biznis odavde.

→ 10 saveta za uspeh od osnivača Kolektive — lekcije iz iskustva jedne domaće tech kompanije

→ Osnivači Instagrama razbijaju startap mitove — Video u kome Majk i Kevin razbijaju svih 8 startap mitova kroz svoje iskustvo

→ Tajne uspeha Stiva Džobsa — ovde je i naslov sasvim dovoljan

Tim

→ Kakvi osnivački timovi prave startape od milijardu dolara? — super istraživanje Tomasa Tunguza koje pokazuje da naprosto ne postoji pravilo kada su u pitanju sastavi timova.

→ Kako (ne) formirati startap tim — pazite se kada pokrećete startap sa prijateljima.

→ Kako pokrenuti startap: Ljudi — Deo eseja Pola Grejema koji svaki pokretač startapa definitivno treba da pročita

Neuspeh

→ Zašto startapi fejluju? 3 najčešća razloga po jednom “startap spasiocu” — Statistika nekada ume dosta da koristi, kao u ovom slučaju. Ako izbegente ove tri greške, na mnogo ste boljem putu.

→ Startuj dok si mlad, dok imaš vremena za brdo fejlova — Motivišući tekst o pravom vremenu za pokretanje startapa

→ Zašto se neuspeh slavi u startap ekosistemu i zašto ne bi trebali da ga se bojite ako pravite svoj startap — Objašnjenje i pomoć da zaista poverujete u startap mantru “Fail is ok”

Investicije

Investiranje u linije, ne u tačke — Objašnjenje zašto investitori traže trakciju

Kako pokrenuti startap: Prikupljanje novca — Deo eseja Pola Grejema namenjen fandrejzingu

Kako do investicije za vaš startap? Evo glavnih načina — Istina je da do novca zaista nije lako doći, ali je činjenica da ga ima i više nego što mislite.

Put do investicije deo I: startap akceleratori i pičovanje — Saveti Ivana Vesića iz VetClouda, koji jednostavno ume da pičuje pred investitorima – dovoljno je reći da je od nekoliko seed investicija koje su dobili jedna i od Techstarsa, svetskog broj 1

Put do investicije II: kako napraviti pitch deck za vaš startap u ranoj fazi — Drugi deo Ivanovih saveta

Brzi vodič za prezentovanje (pitch) vašeg startapa investitorima — Uvod u to kako pitch-evi funkcionišu i kako na najbolji način da iskoristite najčešće kratko vreme koje imate sa potencijalnim investitorom.

CaseTrek: Pitch-deck koji nam je doneo prvu seed investiciju — Startap koji je za dva meseca od osnivanja dobio prvu investiciju.

Šta je Angel List i kako vam može pomoći da dođete do investicije — Korisna baza startapa na kojoj svi treba da budemo.

→ Pre-money vs. Post-money: Reči koje vam mogu izgubiti milione — Mala škola kalkulacije i čitanja malih slova.

Šta je “term sheet” i kako (ne) pregovarati sa investitorom? — Nebojša Lazić o ključnim tačkama ugovora sa investitorom i savetima za vođenje pregovora u ranim rundama investiranja.

Operativa

→ Kako pokrenuti startap: Netrošenje novca — Opet, sjajni Pol Grejem.

→ Vreme jeste novac: Vremenska vrednost novca — Dolar danas vredi više od dolara sutra i šta sada vi sa tim da radite.

Proizvod

→ Kako pokrenuti startap: Šta mušterije žele — Pol Grejem i njegove fenomenalne savete ne treba propustiti.

→ Razvijate startap? Onda biste morali da znate šta je minimalno održiv proizvod (MVP) — Jedna od prvih stvari koje nauči svako ko želi da se bavi startapima.

→ MVP nije proizvod — Još jedan tekst o MVPju sa ciljem da lakše prihvatite i primenite ovu tehniku.

→ 10 zlatnih principa Freda Vilsona za uspešnu veb aplikaciju — Ako pravite web aplikaciju, onda ćete biti zahvalni na ovom tekstu

Tehnologija

→ HTML(5) uvek pobeđuje na kraju — Jedan od glavnih argumenata u korist razvoja aplikacija korišćenjem ove tehnologije je to što se mogu koristiti na svim platformama, što je korisno ako recimo nemate na raspolaganju resurse za razvoj aplikacija za više različitih vrsta smartfon uređaja.

Više od igre: kako kreirati dobar gameplay? — Aleksandar Marković iz Nordeusa daje savete koje ne treba da propustite ako želite da napravite gejmerski startap

→ Osnove razvoja za Android — Naslov sve govori.

→ 101 razvoja za iOS iz Srbije — Za sve one koji hoće da razvijaju za iOS, a tek počinju.

Distribucija 

→ Konferencije i networking: Smarate li sagovornika? — Umrežavanje sa ljudima je jedna od osnovnih stvari koje svaki osnivač treba da radi, ali da li nekada insistiranje na tome može da vam učini više štete nego koristi?

→ Šta je Quora i kako može da koristi vašem startapu — Vodič za korišćenje ove sjajne mreže.

→ Obratite pažnju na identitet svoje firme i budite zapaženi — Kako biste učestvovali na globalnoj tako i na lokalnoj tržišnoj utakmici potrebno je da imate kvalitetan proizvod, koji nije prednost već obaveza u današnje vreme.