Eurobot

Eurobot

Eurobot je međunarodno takmičenje amatera robotičara. U dve kategorije Open i Junior takmiče se ekipe od osnovne škole do studenata. Cilj je napraviti jednog ili dva autonomna robota (osim za juniore koji mogu da upravljaju robotima). Tokom mečeva na terenu se nalaze dve ekipe koje istovremeno pokušavaju da reše niz zadataka i na taj način osvoje što više bodova.

Teren je veličine slične stolu za stoni tenis, a na početku svake sezone objavljuju se igre koje roboti igraju. Uglavnom su to razne geometrijske figure koje su obojene specifičnim bojama i potrebno ih je negde premestiti, grupisati, sastaviti složenije oblike…

Kod nas takmičenje postoji 15 godina i do sada se održavalo u Novom Sadu. Inicijativa je pokrenuta od strane nekoliko profesora i asistenata sa FTN-a i tokom poslednjih par godina takmičenje dobija nacionalnu dimenziju uključenjem timova iz Beograda, Subotice, Kragujevca i Zaječara. Ovo je jedna od sjajnih prilika, pre svega, za studente da svoja znanja stečena na faksu primene na realne probleme industrije. Pored ovog benefita ovo je super prilika da svi učesnici shvate i važnost timskog rada jer se radi o projektu koji zahteva nekoliko struka, baš kao što izgledaju i projekti u industriji.