Sve što treba da znate o ovogodišnjem izdanju Eurobota, takmičenja u amaterskoj robotici

Odgovori na pitanja i saveti za sve one koji su zainteresovani da učestvuju u takmičenju Eurobot.

Gavrilo Andrić - 22. Decembar, 2017.

Eurobot je međunarodno takmičenje amatera robotičara. U dve kategorije Open Junior takmiče se ekipe od osnovne škole do studenata. Cilj je napraviti jednog ili dva autonomna robota (osim za juniore koji mogu da upravljaju robotima). Tokom mečeva na terenu se nalaze dve ekipe koje istovremeno pokušavaju da reše niz zadataka i na taj način osvoje što više bodova.

Pravila takmičenja

Ove godine tema takmičenja su gradovi. Roboti, tokom meča koji traje 90 sekundi, treba da naprave što više kuća, snabdeju grad vodom, strujom i da odrade mnoge druge radnje neophodne za funkcionisanje jednog grada. Naravno, svi ovi zadaci su simbolično predstavljeni, tako da će roboti na terenu premeštati raznobojne loptice, kocke i druge objekte. Ono što takmičenje čini još zanimljivijim jeste protivnik na terenu. Vaš robot nije sam, igrate meč protiv robota iz drugog tima. Više o samim pravilima i propozicijama za ovu godinu možete videti na zvaničnom sajtu Eurobota.

Gde se šalju prijave

borovac@uns.ac.rs i tasevski@uns.ac.rs
Sa naznakom: Prijava za Eurobot Srbija 2018.

Ko može da se prijavi

Postoje dve kategorije, Junior i Open.

U Junior kategoriji prijavljuju se ekipe koje imaju učesnike mlađe od 18 godina i njihovi roboti mogu da koriste daljinsko upravljanje. Druga bitna karakteristika je mogućnost da napajanje celog robota bude spoljašnje, dakle van robota.

U Open kategoriji se prijavljuju timovi koji imaju članove mlađe od 30 godina i oni treba da naprave potpuno autonomne robote. Timovi ne treba da budu vezani za neku instituciju, tako da svako ko okupi ekipu koja je raspoložena da učestvuje ima priliku za to.

Par saveta

Zadaci su složeni i zahtevaju više različitih veština. Uvek je dobro imati ljude koji se razumeju u mehaniku, programiranje, hardver, softver, dizajn, organizaciju, itd. Čest je slučaj da se prve godine ne postignu očekivani rezultati, i bitno je razumeti da je zbog složenosti zadatka, vremena za formiranje tima i pravljenja robota sa kojim osvajate jedno od prva tri mesta obično traje duže od jedne sezone.

Kako bi se oformila zajednica i ubrzao njen razvoj, od ove godine pokrenut je slack workspace za sve učesnike koji na ovaj način mogu da razmene informacije, iskustva i znanje.

Gde i kada se održava takmičenje

Takmičenje se tradicionalno održava u Novom Sadu. Ovogodišnji termin je 21. april 2018. Takmičari imaju odvojen svoj radni sto i može da se dođe dan ranije, tako da svi učesnici mogu da testiraju robote na stolovima za takmičenje i izvrše male dorade tokom noći.

Vizija

Pravljenje takmičarskog robota je složen projekat. Ovakvi projekti zahtevaju razmišljanje o kompleksnim realnim problemima — nešto sa čime se u IT industriji susrećemo svakodnevno.

Na taj način razvijate veštine koje su neophodne budućim inženjerima i vođama timova. Zadaci koji se pojavljuju nisu tipični za školski sistem, zahtevaju od vas da razmišljate drugačije i da inovirate. Timski rad je stoga veoma važan element, te u situaciji kada svi gore od želje da završe tako složen projekat, ova veština dolazi do izražaja. Ono što je možda najvažnije napomenuti jeste da je na ovakvim projektima uvek zabavno raditi i da ćete se upoznati i družiti sa sjajnim ljudima pre, a i tokom samog takmičenja.