Trideset domaćih robota takmičiće se krajem aprila na nacionalnom takmičenju u robotici u Novom Sadu

Prvo takmičenje održano je 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, a na prošlogodišnjem tamičenju okupilo se 50 ekipa iz 31 zemlje. Predstavnici Srbije su učestvovali 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh.

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih iz domena robotike, studenata i srednjoškolaca, koje se održava godišnje na nacionalnom i kontinentalnom nivou. Ove godine održaće se 23. aprila u holu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Princip takmičenja je takav da svaki tim pravi jednog ili dva robota koji tokom meča od 90 sekundi moraju potpuno autonomno da rešavaju zadate zadatke (pomeraju predmete, gomilaju ih jedne na druge, vade predmete iz vode…). Meč uključuje dve ekipe i nije dozvoljeno oštetiti protivnika.

Da bi mogli da učestvuju na takmičenju roboti moraju da prođu detaljnu proveru ispunjenosti tehničkih zahteva i dokazivanja performansi tzv. homologaciju. Pravila i temu za ovogodišnje Eurobot možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Prvo takmičenje održano je 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, a na prošlogodišnjem tamičenju okupilo se 50 ekipa iz 31 zemlje. Predstavnici Srbije su učestvovali 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh.

Kod nas se ove godine očekuje oko 20 timova u Eurobot Open kategoriji i još desetak u Eurobot Junior kategoriji (sve je isto samo mogu daljinski da upravljaju robotima).

Tokom takmičenja timovi i roboti nalaziće se u boksovima ispred sale za takmičenje tako da će svi zainteresovani moći da razgovaraju sa članovima tima i upoznaju se sa robotima.

I mi robota za takmičenje imamo

Jedan od timova koji će predstavljati Srbiju na takmičenju svoje robote pravi kod nas, u Startit Centru.

APE.Robotics se okupio pre tri godine i od tada intenzivno raste. Tim broji dvadeset članova koji su studenti i studentkinje Mašinskog, Elektrotehničkog, Računarskog i Fakulteta tehničkih nauka i učenici srednje Politehničke škole.

Većina članova tima se poznaje iz Istraživačke Stanice Petnica sa seminara Primenjene Fizike i elektronike gde su, kao srednjoškolci učestvovali na samostalnoj izradi naučno-istraživačkih projekata, tokom celog školovanja.

Tim jako puno radi i na promociji samostalnog organizovanja mladih na ovom polju. Često gostuju u gradovima širom Srbije sa idejom da prošire EUROBOT takmičenje i da motivišu još više mladih da se uključe u jedan zanimljiv multidisciplinarni projekat.

Gavrilo Andrić, jedan od prvih članova APE.Robotics-a, misli da je sjajno što pre ući u ovako nešto, jer se na primeru najbolje uči. Kako kaže, oni su naučili kako da pristupaju problemu koji je jako složen, kako da pedantno kodiraju i vode računa da sve bude verzionisano i dokumentovano.

Mašinci su naučili da koriste razne tehnologije i da verzionišu svoje modele. Oni proizvode i svoje štampane ploče i još mnogo toga za šta formalno obrazovanje ne daje mogućnost.

Gavrilo_Andric

Mi iz APE.Robotics smo svašta naučili kroz ovih par godina. Jeste da smo tačno nula puta pobedili, ali smo bukvalno od par drugara napravili dosta veliki tim koji teži tome da roboti koji se prave budu roboti u pravom smislu te reči.

Takođe, naše inženjerske veštine su značajno unapređene, ali i one druge koje se tiču rada u timu sa različitim ljudima i strukama. Na takmičenju nema nagrade, tako da do izražaja dolazi samo izazov savladavanja nepoznatih problema i naravno – samo takmičenje.

ape.robotics

Prisustvo EUROBOT takmičenju je besplatno i otvoreno za sve posetioce, a svoje prisustvo možete potvrditi ovde.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Zoja Stojković

NAPISAO/la članak     14. aprila, 2016.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu