Uvod u robotiku — šta su i kakvi sve roboti postoje?

I kako treba da izgleda juniorski robot za Eurobot takmičenje?

Danimir Ljepava
16/03/2018

Ovo je prvi u serijalu članaka koji će vam pomoći da naučite osnove robotike, elektronike i programiranja kako biste napravili svog prvog robota.

Ovaj serijal je inspirisan Eurobot nacionalnim takmičenjem iz robotike koje će se ove godine održati 21. aprila u Novom Sadu.

Sa obzirom na to da je robotika multidisciplinarna oblast, ovaj serijal ćemo započeti osnovama elektronike, potom osnovama mikrokontrolera — minijaturnih računara koji su „mozak” robota, njihovog programiranja, potom ćemo preći na mehaniku i motore za pokretanje, džojstike za upravljanje i na kraju serijala napravićemo osnovnog robota koji vam može poslužiti kao baza da krenete dalje.

U ovoj seriji članaka nećemo ulaziti u pravljenje mehanizama za rešavanje konkretnih zadataka na Eurobot takmičenju 2018 — to će biti vaš kreativni zadatak.

Ono što ćete naučiti u ovom članku je:

Uvod u robotiku

Kada spomenemo reč robot, obično nam na pamet padaju čovekoliki roboti iz filmova, transformersi ili možda roboti koji rade u fabrikama. Čovekoliki roboti se zovu „androidi”, a danas je jedan od najpoznatijih Sofija kompanije Hanson Robotics sa kojom možete razgovarati jer ima ugrađenu veštačku inteligenciju. Pogledajte razgovor sa Sofijom.

Roboti koji rade u fabrikama se zovu industrijski roboti, a primene mogu da variraju od robota za pakovanje paketa u magacinima, robota koji sklapaju automobile do npr. robota koji pomažu ljudima da ugase požar.

Postoje i transformers roboti nalik na filmove kojima upravlja čovek smešten u samom telu robota koji omogućavaju ljudima podizanje i prenos teškog tereta.

Neke kompanije, kao što je Boston Dynamics prave robote koji mogu da oponašaju životinje i koji se koriste za nošenje opreme i istraživanje terena. Oni su uspešno napravili robota nalik na pumu koja trči po neravnom terenu, može samostalno da balansira svoje pokrete, uključujući i da se sam podigne ako padne — što je veliko postignuće u robotici jer tako nešto nije bilo moguće do pre samo par godina.

Dronovi, leteći roboti, su još jedni u seriji robota koji pomažu ljudima. Domaća kompanija ArgoDrone razvija sistem za ispomoć u poljoprivredi. Dronovi snimaju zemljište i daju podatke gde se nalazi najbolja zemlja za uzgoj određenih vrsta biljaka sa ciljem dobijanja što većeg prinosa roda.

Iz ovih primera vidimo da zaista postoji mnogo vrsta i primena robota. Ono što je zajedničko svim robotima, i zbog čega ih nazivamo tako, jeste da su to elektro-mehanički sklopovi koji su autonomni, odnosno programirani da samostalno izvrše određene radnje. Neki roboti imaju i ugrađenu veštačku inteligenciju te mogu sami da donose neke odluke.

Verujem da ste uzbuđeni zbog budućnosti koja dolazi i da će možda vaš prvi robot kojeg ste napravili iz ovih uputstava biti početak zanimanja koja će vam omogućiti da maštate i stvarate takvu budućnost.

Kako izgleda juniorski robot za Eurobot takmičenje?

Što se tiče robota u kontekstu Eurobot takmičenja za juniore potrebno je da njime može da se upravlja (vozi) uz pomoć džojstika, i da je u stanju da rešava zadatke zadate po pravilima Eurobot takmičenja koji se svake godine razlikuju. Ove godine tema je izgradnja pametnih gradova, i roboti treba da su u stanju da pomeraju loptice iz jednog dela igračkog terena u drugi, prave zgrade od kockica i da upale prekidač za svetlo. Detaljni opis šta vaš robot treba da ume da uradi za Eurobot 2018 takmičenje možete da preuzmete ovde → Pravila Eurobot takmičenja 2018 za juniore.

Vaš prvi robot verovatno će izgledati nešto nalik ovoj slici gore. Ovakav robot potrebno je da u svojoj osnovi ima motore i točkove za osnovno pokretanje, džojstik za upravljanje, a njegove pokrete kontroliše mali računar zvani „mikrokontroler” uz pomoć programa (softvera) koji će biti potrebno da napišemo.

Da bi smo napravili robota sličnog kao na slici prikazanoj gore, neophodno da prođemo kroz osnove elektronike za robotičare — a tu temu ćemo započeti već u sledećem članku.

Naredni samostalni koraci

Do sledećeg članka, preporučujemo da pogledate sledeće:

Preporučujem da ovaj članak pokažete i vašim nastavnicima i profesorima, na primer matematike, fizike, tehničkog ili razrednom starešini u vašoj školi i pitate ih da li mogu da vas podrže da napravite svoju ekipu i robota za takmičenje na Eurobot Srbija takmičenju.

Startit Centri u Beogradu i Novom Sadu će omogućiti besplatno korišćenje igračkih stolova na kojima ćete moći da isprobate vašeg robota.

Podelite sa nama vaša razmišljanja, pitanja, sugestije o ovom članku u sekciji za komentare. Koliko ste zainteresovani za robotiku, šta znate, i šta još želite da naučite?

Danimir Ljepava

Objavio/la članak.

petak, 16. Mart, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Vladimir Stojanović

ponedeljak, 19. Mart, 2018.

Svaka čast ! Samo napred.... ..evo mali doprinos s moje strane: https://tehnickoiinfoobrazovanje.wordpress.com/mpr-primeri-2/