Prvo mesto za novosadske robotičare: Srpski studenti trijumfovali na EUROBOT 2019 u konkurenciji od 33 tima

Zvanična tema i mesto održavanja takmičenja se menjaju svake godine, pa je tako tema ovogodišnjeg takmičenja bila Atom factory (Fabrika atoma).

Na ovogodišnjem EUROBOT takmičenju u Francuskoj pobedničko postolje zauzela je ekipa iz Srbije. U konkurenciji od 33 tima iz celog sveta robotičko zlato je pripalo ekipi PMG robotics sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Pobedničku ekipu čine studenti četvrte godine mehatronike: Želimir Trišić, Slađan Plavšić, Milan Beadar, Petar Knežević, Andrej Jusupović, Danilo Lazić, Đorđe Dostanić i Branko Jekić. Ova osmorka sa FTN-a probila se kroz pet takmičarskih rundi, play off sa još sedam timova i na kraju se plasirala u finale, gde je pobedu odnela nad ruskim timom Reset sa kosmičkog centra Skoltech iz Moskve. Povodom plasmana naših studenata, direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, matičnog departmana mehatronike na FTN-u, dr Bojan Lalić rekao je:

Biti najbolji u nečemu što je na dnevnom nivou tema najrazvijenijih ekonomija jeste ostvarenje vizije koja daje smernice za preporod industrije.

EUROBOT je takmičenje koje je prvi put organizovano 1994. godine u Francuskoj, a pre 20 godina dobilo je međunarodni status i predstavlja jedno on najvećih svetskih studentskih nadmetanja u oblasti robotike. Zvanična tema i mesto održavanja se menjaju svake godine, pa je tako tema ovogodišnjeg takmičenja bila Atom factory (Fabrika atoma), a sam zadatak se sastojao od toga da roboti na terenu autonomno izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikaciju i merenje atoma.

Osim ekipe PMG robotics, našu zemlju su u Francuskoj predstavljala još dva tima sa istog fakulteta – Memristor i Probotech. Robotički timovi sa Fakulteta tehničkih nauka do sada su 19 puta učestvovali na EUROBOT takmičenju i često ostvarivali značajne rezultate – drugo, treće i četvrto mesto.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu