5 najbitnijih srpskih startap dešavanja prošle godine — šta najavljuju za 2015?

Šta su bile najbitnije vesti sa domaće startap scene 2014? Pošto nije bilo vesti koje najavljuju velike tektonske promene,  nije lako izdvojiti najvažnija dešavanja, međutim izvukli smo  5 dešavanja koja mogu oblikovati 2015. i naredne godine na srpskoj startap sceni. Pre nego što krenemo sa top listom, hteli smo da izdvojimo i neke vesti koje

Zoja Kukić
27/01/2015

Šta su bile najbitnije vesti sa domaće startap scene 2014? Pošto nije bilo vesti koje najavljuju velike tektonske promene,  nije lako izdvojiti najvažnija dešavanja, međutim izvukli smo  5 dešavanja koja mogu oblikovati 2015. i naredne godine na srpskoj startap sceni.

Pre nego što krenemo sa top listom, hteli smo da izdvojimo i neke vesti koje su dosta značajne, pa ne bismo da ih zanemarimo.

Novosadski RenderedText je Semaphore, na kom su duplirali prihod po korisniku” href=”http://startit.rs/novosadski-rendered-text/” target=”_blank”>u potpunosti prestao da se bavi Ruby outsourcingom da bi se potpuno fokusirao na svoj proizvod Semaphore, koji je sam dosta napredovao tokom prethodne godine. Ovo je redak primer outsourcing firme koja em razvije svoj proizvod em se potpuno fokusira na njega. Od ove ekipe očekujemo dosta dobrih vesti ove godine.

Jednaka očekivanja imamo od beogradskog FishingBookera, takođe bootstrapovanog startapa. Ovo je ujedno i prvi srpski startap koji je nastupio na glavnoj bini TechCrunch Disrupt konferencije u San Francisku.

FishingBooker je i jedan od desetinak ekipa koje su prošle kroz našu Startap Akademiju, koja je nama jedan od najvećih utisaka 2014. Broj startapa koji su nastali na SA i količina sredstava prikupljenih od strane njih je nešto na šta smo veoma ponosni, a što ćemo vam predstaviti u jednom narednom članku. (Takođe među našim velikim utiscima ove godine su i otvaranje Potkrovlja, prvi Startit Fest, rasprodata iOS Akademija i pokretanje Poslova.)

Interesantan je i začetak WordPress zajednice u Srbiji. ThemesKingdom i ManageWP su poznati odranije, ali smo ove godine čuli za nove kul WP firme, nerealno uspešni QODE i vrlo solidnu Pukka Themes, a povrh toga krajem godine je najavljeno i održavanje WordCampa u Beogradu 2015.

Među manje pozitivnim utiscima je nastavljen zaostatakza scenama u Sloveniji i Hrvatskoj. U manjoj meri je problematično zaostajanje za kvantitetom i kvalitetom dobijenih investicija (jer investicija != uspešan proizvod i biznis), no srpski preduzetnici bi mogli da se inspirišu uspešnim radom na razvoju inovativnog hardvera ili pak korišćenjem platformi poput Kickstartera (čast izuzecima i “ranim lastama” kao što su WeIO i FlowPaw).

Bez daljeg odlaganja, top lista kreće:

5. Eleven nastavio da gradi RS startape sa novih pola miliona evra

Eleven je nastavio sa svojom serijom investicija u srpske startape. Tokom 2014. godine su svom portfoliju pridružili 5 srpskih timova: CyberCity (isto tim sa Startap Akademije), Coprix Media, Strawberry Energy, Book a Boat i Author Insights.

Kakav će biti efekat Elevenovih investicija na srpsku startap scenu će se videti u narednim godinama, ali, ako bismo se kladili, rekli bismo da će biti pozitivan. Mnogi osnivači su zahvaljujući ekipi iz Sofije uspeli da naprave taj prvi veliki korak i pokrenu firmu i iskoristili ga da izgrade timove i razvijaju ambiciozne biznise, i prikupe veliku količinu vrednog iskustva u tom procesu.

Tokom prošle godine Eleven je uložio €525.000 u srpske timove (od ukupno 885.000€), a uskoro kreće poziv i za ovu godinu i realno je očekivati nastavak aktivnosti sofijskog fonda na našoj sceni. Ako vam bude trebala pomoć oko prijave slobodno nas kontaktirajte.

4. Investicije u TruckTrack i Mainframe

Kad smo kod investicija, dve ovogodišnje investicije u srpske startape se posebno izdvajaju. TruckTrack je postao prvi srpski startap u ranoj fazi koji je tražio i dobio post-akceleratorsku investiciju u Londonu, što može probiti barem psihološki plafon za druge domaće ekipe.

Relevantna je bila i investicija od 2,2 miliona dolara koju je dobio Mainframe2, koja je došla iz SAD i prešla milion što je prilično retko za domaće ekipe. Ova investicija značajna je i po tome što je u pitanju firma sa timom u Nišu, čija tehnološka scena pored ove kompanije i VetClouda i pored velikog broja talentovanih ljudi ne može da se pohvali sa startap scenom poput onih u Beogradu i Novom Sadu . (Ako grešimo i propuštamo nekog, javite nam se.)

3. Inovacioni fond završio sa radom?

Inovacioni Fond dodeljivao je grantove preduzetničkim poduhvatima od 2006. i iako mnoge od kompanija nismo pratili, imao imao je neosporan pozitivan uticaj na razvoj novih tehnologija kod firmi poput Strawberryja ili mBrainTraina.

Prva faza rada ove institucije je završena 2014. i nastavak rada na isti način je upitan, s obzirom da trenutno najavljuju svoj novi program koji će podržavati preduzetništvo i inovacije kroz konzorcijume kompanija i istraživačkih i obrazovnih institucija.

Ukoliko ovaj projekat ispuni očekivanja, mogao bi biti značajan korak napred ne samo ka razvoju inovativnih porizvoda, već i ka građenju bliske veze privrede i nauke i podržavanje naučnika u razvijanju ekonomske perspektvie svojih izuma i radova.

Iako bi se mogao dati argument da davanje bespovratnih grantova može škoditi tehnološkim kompanijama, tako što ih ne primorava na traženje i zadovoljavanje tržišnih potreba, podsticaj tehnoloških inovacija je preko potreban mladom ekosistemu poput našeg, i u tom smislu bi gubitak efekata Inovacionog Fonda bio štetan za razvoj scene.

2. Srpski gejming jači nego ikad

Na Casual Connectu u Beogradu se moglo videti koliko su zapravo narasli Eipix, Mad Head Games i Nordeus. Skoro 500 zaposlenih u ove tri firme radi na razvoju igara, i sa tim “rasadnicima” možda imamo i nastanak jedne male ali značajne game-dev industrije.

Nordeus je po običaju kategorija za sebe — srpski tehnološki šampion je nastavio da raste, i uprkos tome što Top Eleven ostaje njihov jedini uspešan proizvod, uspešan je toliko da kvari Eksel. U decembru se za igru registrovao 100-milioniti korisnik, a sama firma je narasla do 150 zaposlenih.

1. Cancer Genomics Cloud SBG-a

Seven Bridges Genomics je jedan od najambicioznijih i najinovativnijih tehnološki startapa u Srbiji, čija misija je omogućavanje personalizovane medicine kroz izgradnju tehnoloških proizvoda.

Uz veliki ugovor za izgradnju Cancer Genomics Clouda budućnost ovog startapa je postala znatno manje rizična i daje razloga za velika očekivanja, budući da se bavi jednom od najinteresantnijih i potencijalno najprofitabilnijih oblasti tehnološke industrije.

A pored toga što je naprosto pozitivno što ova ekipa radi to što radi u Srbiji i možda gradi budući rasadnik health tech proizvoda, činjenica da je praktično jedina relevantna firma koja zaposlenima dodeljuje stock opcije je možda učini i budućim rasadnikom niza novih kompanija.

***

Umesto zaključka, istakli bismo dve super vesti iz ove nove godine — A51, firma iza uspešnog ActiveCollaba, je preuzela niški SupportYard, dok se Levelbit uspešno prodao velikoj izraelskoj firmi Tabtale. Da li je ovo naznaka da nas u 2015. čeka niz akvizicija i izlaza na srpskoj startap sceni? Ne možemo znati, ali znamo da ćete ovde moći da se informišete o njima.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

utorak, 27. Januar, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije