Semaphore, novosadska platforma koja olakšava i ubrzava testiranje aplikacija od danas je besplatan za korišćenje i to neograničeno za open source projekte i 100 testiranja mesečno za privatne. Osim ovoga, svi open source projekti koji se testiraju na Semaphoreu imaće svoje javne profile.

Ova ekipa butstrepuje se od 2011. godine, a iako su njihovi najjači konkurenti podržani VC investicijama (poput CircleCI i CodeShip), uspevaju ne samo da održe korak, već i da među korisnicima imaju klijente poput 500pxa, General Assemblyja i Dribbblea.

Ekipa ovim kreira otvorenu društvenu platformu za testiranje i objavu softvera, poput onoga što GitHub radi za kod i ukoliko sve bude kako treba, ne samo da će se izdvojiti od konkurencije, već će ponovo biti pionir u svojoj oblasti.

Marko Anastasov, jedan od osnivača Rendered Texta, firme koja stoji iza Semaphorea je sa Startit ekipom podelio motive iza ove promene:

markoNaša misija je da svakom programeru pružimo vrhunski servis za testiranje i integraciju softvera, tako da su besplatni nalozi za open source projekte logičan korak. Verujemo da ako damo ljudima bolji način da razvijaju svoj softver, da smo i mi i oni na dobitku.

Kada je Semaphore nastajao bilo je ključno pojednostaviti ovu vrstu alata, a sada je trenutak da postane i dodatno pristupačniji. Zbog toga smo se odlučili da omogućimo besplatno korišćenje Semaphorea i za privatne projekte koji su manjeg obima kao i da ukinemo ograničenje u broju projekata na svim planovima.

Zajedno sa nedavno objavljenim featurima koji smo pažljivo pripremali za veće organizacije, polako kompletiramo Semaphore kao continuous integration servis koji može da se koristi za sve vrste projekata i uslužuje nadamo se sve veći deo tržišta.

Vraćanje zajednici

Semaphore trenutno omogućava testiranje Clojure, JavaScript / Node.js, PHP i Ruby projekata, a do kraja godine planiraju da pokriju sve značajne open-source programske jezike.

Besplatni korisnici imaće na raspolaganju dva procesora, što znači da će moći ili da testiraju dva projekta ili grane istovremeno ili da jednu paralelno testiraju u dva segmenta.

Jedan od motiva za podršku open-source projektima je njihov način vraćanja zajednici, a kako nam Marko kaže, Semaphore ne bi bio moguć bez Gita, Linuxa, RSpeca, PhantomJSa i drugih alata.

Naš cilj je od samog starta bio da Semaphore bude besplatan za open source projekte. Međutim, butstrepovanje iz skoro anonimne pozicije nas je primoralo da za to sačekamo dok nismo dovoljno profitabilni. Sve što smo imali je bio tim i cilj da nastavimo da pravimo najbolju continuous integration uslugu  koju možemo. Sada smo srećni što možemo da je podelimo sa zajednicom.

Svi trenutni korisnici i organizacije koje vode open source projekte na Semaphoreu dobili su svoje javne profile, kao što su npr. Perceptive Software ili FlatStack. Osim ovoga, uveli su i novi paket, Starter, koji je pristupačniji i sada košta $29 i nudi testiranje neograničenog broja privatnih projekata.

Ukoliko Vas zanima više o ovim promenama , pročitajte na njihovom zvaničnom blogu.