Prikaz startapa: Semaphore

Vukašin Stojkov - 3. Maj, 2012.

Semaphore je aplikacija koja automatizuje testiranje aplikacija pisanih u Rubyju, novi startap iz Novog Sada.

Ovaj servis će korisnicima omogućavati implementiranje kontinualne integracije sa ciljem da se unapredi kvalitet softvera i skrati vreme izrade.

Nalazi se u beta fazi već više od dva meseca a uskoro se planira i javno lansiranje uz mogućnost dve nedelje besplatnog isprobavanja pre prelaska na neki od planova sa mesečnom pretplatom.

Ciljno tržište startapa su Ruby programeri koji ne žele da se bave sa low level podešavanjima, upravljanjem sopstvenim serverima za kontinualnu integraciju. Poseban naglasak je na manjim i srednjim timovima (5 do 15 ljudi) i kolaboraciji.

Semaphore omogućava integracione i unit testove. Primer primene je automatsko izvršavanje testova nakon svake izmene u kodu, kako se ne bi desilo da izaziva pucanje nekog drugog dela, npr. registracije.

Korisnici povezuju svoj Github nalog sa aplikacijom, biraju Ruby projekat koji bilduju, kod se klonira na Semaphoreove servere, kreira se baza i sve što je potrebno pa se izvršavaju taskovi koji pokreću testove.

 

Glavni posao Semaphorea je brzo izvršavanje testova i omogućavanje lakog pristupa rezultatima svim korisnicima. Najveći deo aplikacije se nalazi ispod haube i održavanje sistema će timu predstavljati značajan izazov.

Semaphore je proizvod novosadske firme Rendered Text koja se bavi Ruby on Rails razvojem od 2008. godine. Tim broji pet članova a osnivači su Darko Fabijan i Marko Anastasov.

Posebno je interesantno da je ova ekipa prvi srpski startap koji je učestvovao na nekom Seedcampu – 2010. u Zagrebu sa Plakattom koji su napravili zajedno sa Superawesøme.

Iako nastupaju na tržištu na kome već postoji solidna konkurencija (tddium, Railsonfire i drugi) Semaphore ekipa veruje da će se kvalitetom proizvoda i usluge izboriti za dobru poziciju.

Na sajtu se možete prijaviti za pozivnicu u privatnu betu a pratite ovaj prostor za informacije o javnom puštanju u rad i drugim apdejtima.