Microsoft je juče zvanično pokrenuo inicijativu koja za cilj ima da pomogne svima koji su u ekonomskim poteškoćama zbog korona virusa. Mišljenja su da je jedno od ključnih i najkorisnijih polja za prevazilaženje ekonomskih problema, individualni napredak u različitim digitalnim veštinama. Tim povodom, inicijativa koju su osmislili okuplja dosadašnje resurse iz različitih edukativnih polja i sa različitih platformi, da bi ih podelili sa svima koji su zainteresovani da unaprede svoja znanja i veštine, piše Engadget.

Inicijativa ima za cilj da podeli sva znanja na globalnom nivou. Kompanija će na osnovu sakupljenih podataka koji pokazuju koje se profesije traže i kakve veštine su za njih potrebne, osmisliti besplatan edukativni sadržaj.

Šta sve inicijativa obuhvata?

U ovom trenutku možete pogledati edukativne sadržaje koji su dostupni na LinkedIn-u ‒ za sada su pripremljeni kursevi za deset pozicija za koje je procenjeno da postoji najveća potražnja radne snage.

U ovu grupu uvršteni su menadžer projekta, IT administrator, softver developer, grafički dizajner i druge pozicije. Da biste se se priključili jednom od navedenih kurseva, nije potrebno predznanje, neophodno je samo da razumete engleski jezik. Na primer, ako se odlučite za poziciju softver developera, susrešćete se sa osnovama baza podataka, Jave, Pythona, CSS-a i HTML-a.

U slučaju da ne pronalazite odgovarajući kurs pogledajte i besplatni sadržaj koji se nalazi na Microsoft Learn-u, a u okviru inicijative je predviđeno da mesto za praktičnu proveru znanja u pojedinim oblastima bude GitHub Learning Lab, s tim što ova platforma takođe nudi edukativni teorijski materijal.

Postoji i nekoliko tutorijala koji su posvećeni prevazilaženju stresnih situacija u periodu kada ste izgubili posao. Pogledajte sadržaj pripremljen za proces potrage posla, za razvoj mekih veština, za jednostavnu digitalnu transformaciju, za prevazilaženje stereotipa i drugih nejednakosti.

Microsoft planira da od navedene inicijative napravi sistem za celoživotno učenje, koji bi bio pogodan za sve kompanije i njihove zaposlene, s ciljem da im se pruži prilika za konstantno usavršavanje. U okviru ovog plana najavljen je razvoj posebne aplikacije koja će funkcionisati u sklopu Microsoft Teams-a.

Podsećamo vas na 16 besplatnih MIT kurseva koje smo prošle nedelje podelili, a nešto ranije Harvardove besplatne kurseve, koji u ovom trenutku imaju više od dva miliona polaznika. Naša baza sadrži i 6 priznatih obrazovnih institucija u oblasti računarskih mreža, 450 besplatnih kurseva elitnih američkih univerziteta, 400 besplatnih udžbenika koje je otključao jedan vodeći svetski izdavač, 10 besplatnih kurseva priznatih institucija, a tu su i već čuveni kursevi Coursere.

Pogledajte i 15 najplaćenijih programskih jezika prema istraživanju Hacker Ranka, ujedno i listu onlajn mesta gde ih možete besplatno učiti.