6 priznatih obrazovnih organizacija nude besplatne kurseve u oblasti računarskih mreža

Na listi su kursevi uglavnom namenjeni početnicima u oblasti računarskih mreža, a veći broj uključuje i besplatan sertifikat po završetku kursa.

Tomislav Jelesijević
18/05/2020

Usled velike zainteresovanosti za besplatne edukativne sadržaje prenosimo nekoliko kurseva za početnike u različitim podoblastima računarskih mreža, s fokusom na tražene veštine u području bezbednosti i administracije. Pojedini kursevi traže predznanja, ali je većina namenjena početnicima.

Listu priređuje HelpMeGeek, blog koji za cilj ima edukaciju i izveštavanje o novim i postojećim tehnološkim trendovima.

Kratak kurs za CCNA sertifikat Univerziteta Čarls Sturt

Kratak kurs za CCNA sertifikat je namenjen svima koji žele da steknu CCNA (Cisco Certified Network Associate), jedan od značajnijih sertifikata namenjenih mrežnim inženjerima. Kurs prolazi kroz svu neophodnu teoriju da bi se uspešno položio ispit za CCNA sertifikat i savladale neophodne praktične veštine za instaliranje i održavanje mrežne infrastrukture.

Coursera kurs o osnovama u oblasti računarskih mreža

Jedan od vodećih sajtova za onlajn obrazovanje, Coursera, nudi kurs o osnovama u oblasti računarskih mreža, koji za sada nailazi na pozitivne reakcije i dobre recenzije. Predviđeno je da se tokom kursa polaznik osposobi da napravi malu kućnu mrežu i savlada upotrebu alata kao što je Packet Tracer.

Fortinetov kurs za početnike u oblasti zaštite računarskih mreža

Fortinet spada u vodeće provajdere alata za bezbednost računarskih mreža. Kurs The Treat Landscape obuhvata osnove za učenje o bezbednosti mreža. Nisu neophodna predznanja da bi se pohađao kurs.

Per Scholas nudi besplatan kurs za podršku na mreži

Per Scholas, neprofitna organizacija koja radi na razvoju besplatne edukacije u IT oblastima, u svojoj ponudi ima kurs za podršku na mreži, uz koji se dobija nekoliko internacionalno priznatih sertifikata, među kojima su i CompTIA A+ i Network+ sertifikati. Nažalost, nije omogućen za sve, već samo onima koji imaju dozvolu za rad u SAD-u.

Open.edu ima besplatan kurs za bezbednost na mreži

The Open University je jedno od sadržajnijih veb mesta kada je reč o besplatnim kursevima iz različitih oblasti. Sajt nudi kurs za bezbednost na mreži, ali za razliku od prethodnih primera namenjen je polaznicima koji imaju predznanje o računarskim mrežama. Tokom kursa predviđeno je upoznavanje sa procesom enkripcije algoritama i mehanizmima autentifikacije.

Na Saylor.org besplatan kurs o računarskim mrežama i komunikaciji

Saylor.org je nastao 2008. kao neprofitna inicijativa koja podržava besplatno onlajn obrazovanje na globalnom nivou. Iz njihove ponude izdvojen je kurs o računarskim mrežama i komunikaciji, gde su dostupna osnovna znanja o računarskim mrežama i referentnom modelu za otvoreno povezivanje sistema (OSI model).

Ukoliko ste radoznali i raspoloženi za dodatnu edukaciju, elitni američki univerziteti otključali su 450 kurseva iz različitih oblasti nauke, biznisa, umetnosti i preduzetništva, a pre dve nedelje je Springer, vodeći svetski izdavač, stavio svima na raspolaganje više od 400 udžbenika.

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

ponedeljak, 18. Maj, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ