10 besplatnih kurseva priznatih institucija, među kojima su i Google, Harvard i Microsoft

Lista obuhvata više različitih disciplina, između ostalog i osnove računarstva, Oracle baze podataka, Azure i SQL.

Tomislav Jelesijević
25/05/2020
rad od kuće

U više navrata podelili smo nekoliko kvalitetnih lista koje su pobrojale besplatne kurseve u specifičnim oblastima. Nastavljamo inicijativu sa 10 novih predloga koji obuhvataju više različitih oblasti, a ono što je karakteristično za ovu listu je da sadrži i besplatne osnovne studije računarstva, uz nadoknadu za upis i ispite.

Listu redovno uređuje WebEmployed, blog posvećen razvoju ponude onlajn poslova.

Harvardov kurs uvoda u računarstvo (CS50)

Uvodni kurs u računarstvo i osnove programiranja koji je kreirao Harvard ne zahteva prethodno poznavanje ove oblasti da bi se pohađao. Među temama koje obuhvata su objektno-orijentisano programiranje, algoritmi i osnove strukture podataka. Može biti od koristi onima koji su na početku karijere veb ili softver developera.

Udacity nudi kurs za razvoj Android aplikacija

Za kurs koji Udacity nudi potrebno je najmanje godinu dana poznavanja bilo kog jezika za objektno-orijentisano programiranje, kako bi se radilo na ponuđenom sadržaju. Obuhvata osnove razvoja Android aplikacija i srednji ili napredni nivo Jave.

Više besplatnih kurseva na BitDegree-ju

Sajt BitDegree nudi listu besplatnih kurseva, među njima i one koji obuhvataju osnove HTML-a, CSS-a i Dreamweaver-a. Posle završenog kursa stiče se besplatan sertifikat.

Besplatni kursevi i sertifikati u saradnji Microsoft-a i Pluralsight-a

Kursevi su namenjeni svima koji žele da se teoretski i praktično upoznaju sa servisom Microsoft Azure. Kursevi su predviđeni za više pozicija i prevedeni su na nekoliko jezika.

Acadium nudi besplatne kurseve digitalnog marketinga

Acadium pored digitalnog marketinga ima i kurseve u oblasti oglašavanja, content i social media marketinga i mnogih drugih. Dodatna prednost prilikom pohađanja kursa je prilika da se stečeno znanje oproba kroz praksu u saradnji sa internacionalnim kompanijama.

Microsoft Office je uvek potreban

Microsoft ima svoj trening centar sa besplatnim edukacijama i tutorijalima namenjenim da se savlada rad u svim programima Microsoft Office paketa. Prilikom posete sajtu možete odabrati koja vas konkretno oblast zanima i pogledati pripremljen video materijal.

Osnove digitalnog marketinga uz Google

Ukoliko biste da se upoznate sa osnovnim pojmovima digitalnog marketinga, Google je pripremio besplatan kurs za sve zainteresovane. Kreirano je 26 modula potkrepljenih praktičnim vežbama i primerima iz svakodnevne prakse.

Diplomirajte na osnovnim studijama računarstva

University of People ima akreditovan onlajn program osnovnih studija računarstva, a najbolji studenti ostvaruju pogodnost da prevedu diplomu na Berkliju. Nastava se ne naplaćuje, ali postoje troškovi upisa (60 dolara) i polaganja ispita (100 dolara po ispitu).

Besplatan Cisco trening na Cybrary-ju

Cybrary organizuje besplatan trening za CCNA (Cisco Certified Network Associate), jedan od značajnijih sertifikata namenjenih mrežnim inženjerima. Trening je osmišljen da studenta upozna i na teoretskom i na praktičnom nivou sa oblasti mrežne infrastrukture.

SQL i Oracle baze podataka

Oracle organizuje kurs u trajanju od 12 nedelja s ciljem da obuhvati sve što je neophodno za početak upotrebe SQL i Oracle baza podataka. Kurs sadrži interaktivne tutorijale i kvizove za proveru stečenog znanja. Po završetku kursa dobija se sertifikat.

Ukoliko vam ništa ne okupira pažnju od ponuđenog, ili želite da pronađete nešto što više odgovara vašoj sferi interesovanja, onda pogledajte i besplatne kurseve 6 priznatih obrazovnih organizacija, a ukoliko se pre opredelite za samostalni rad tu je izbor otključanih udžbenika izdavačke kuće Springer, koji su besplatni za korišćenje tokom trajanja pandemije. Podsećamo vas i na veliki izbor besplatnih kurseva elitnih američkih univerziteta.

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

ponedeljak, 25. Maj, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije