Ako se tokom pretrage slučajno pronađete na jednoj od stranica Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT), pažnja će vam skrenuti na jednu vrlo jednostavnu, ali zanimljivu kovanicu: „Kada naučiš nešto što voliš osećaj je kao kada si dugo žedan, pa popiješ čašu vode”. Upravo to zadovoljstvo jedan je od razloga da postojećoj bazi besplatne edukacije dodamo i listu 16 besplatnih MIT kurseva za računarstvo, i tako proširimo mogućnosti za sticanje novih znanja.

Lista je adaptirana na bazi predloga Business Insider-a. Svi kursevi su besplatni, a ako po završetku želite sertifikat potrebno je da izdvojite nešto novca za nadoknadu, u rasponu od 40 do 300 dolara.

Uvod u računarstvo i programiranje uz Python

Kurs je namenjen svima koji žele da naprave prvi korak u računarskom načinu sagledavanja i rešavanja različitih problema. U okviru kursa koristi se Python 3.5, predviđen je rad u trajanju od devet nedelja. U ovom trenutku kurs broji više od milion polaznika.

Osnove dizajna kompjuterskih sistema: Prvi deo

Kurs je namenjen početnicima i onima koji su u prošlosti bili upoznati sa najosnovnijim pojmovima iz oblasti dizajna računarskih sistema. U prvom delu fokus je na oblasti dizajna digitalnih kola. Traje deset nedelja.

Drugi deo: Kompjuterska arhitektura

Drugi deo kursa u fokusu ima osnove kompjuterske arhitekture kao što su dizajn datapath-a i drugih ključnih komponenti na 32-bitnom procesoru. Traje 10 nedelja.

Treći deo: Kompjuterska organizacija

Poslednji deo kursa osnova dizajna kompjuterskih sistema namenjen je onima koje interesuje kako da od procesora naprave čitav računarski sistem. Jedan od koncepata koji je predviđen da se savlada je virtualizacija kao metod podele jednog procesora na različite zadatke. Traje deset nedelja.

Osnove dizajna mikročipova 1

U prvom kursu stiču se osnovna znanja potrebna za dizajn mikročipova u pametnim telefonima, samovozećim automobilima, kompjuterima i interneta. Traje pet nedelja.

Osnove dizajna mikročipova 2

U drugom delu nastavlja se malo temeljnije, znanje se produbljuje kroz učenje o ubrzanju digitalnih kola i izgradnje pojačivača snage. Traje pet nedelja.

Osnove dizajna mikročipova 3

Poslednji deo za fokus ima upoznavanje sa aplikacijama, filterima i operacionim pojačivačima za dizajn mikročipova. Traje sedam nedelja.

Osnovni principi sintetičke biologije

U okviru ovog kursa na raspolaganju je sinteza znanja iz oblasti računarstva, genetskog inženjeringa, dizajna, biotehnologije i biologije. Planirano je usvajanje znanja o dizajnu bioloških sistema i programiranju organizama da izvrše nepoznate zadatke. Traje 15 nedelja, i za sada je oko 25.000 polaznika pokazalo interesovanje da ga pohađa.

Pravljenje softvera u Javi

Kurs nudi osnovna znanja u oblasti Java programiranja, uz nameru da se po završetku polaznik osposobi da kreira bezbedne i lako razumljive programe. Traje 12 nedelja.

Napredno pravljenje softvera u Javi

Pomenuti kurs je korak dalje u odnosu na svog prethodnika, u okviru iste oblasti. Traje 10 nedelja.

Uvod u vremenski diskretne signale

Kurs o vremenski diskretnim signalima razlikuje se po sadržaju koji je specifično napravljen tako da polaznik prilikom pohađanja prolazi kroz samo-evaluaciju i utvrđivanje stečenog znanja uz automatske zadatke za vežbu. Traje četiri nedelje.

Razvoj tehnoloških rešenja za zdravstvene sisteme

Predviđeno je da polaznici kursa nauče kako da pronađu i implementiraju nova tehnološka rešenja za informacije i komunikaciju u sektoru zdravstva, s akcentom na rad u okolnostima kada su ograničeni resursi. Traje 13 nedelja.

Mašinsko učenje uz Python

Kurs je osmišljen kao iscrpan uvod u mašinsko učenje. Ukoliko ste u nedoumici da li da se upoznate sa ovom oblasti, predlažemo da pogledate jedan od naših najčitanijih tekstova na tu temu. Kurs traje 15 nedelja.

Trodelni kurs o kvantnim informacijama

U okviru trodelne serije kurseva obuhvaćena su znanja o kvantnoj komunikaciji, kvantnim bitovima, algoritmima i mnogim drugim oblastima kvantne mehanike. Podeljen je na prvi, drugi i treći stepen, koji se nadovezuju po materijalima koje polaznik dobija. Ukupno trajanje je oko 17 nedelja.

Prošli vikend prošao je u znaku Harvardovih besplatnih kurseva, koji u ovom trenutku imaju više od dva miliona polaznika. Ako niste imali prilike da vidite sve besplatne edukativne sadržaje, nastale u okviru inicijativa tokom kriznih okolnosti još niste zakasnili. Naša baza sadrži 6 priznatih obrazovnih institucija u oblasti računarskih mreža, 450 besplatnih kurseva elitnih američkih univerziteta, 400 besplatnih udžbenika koje je otključao jedan vodeći svetski izdavač, 10 besplatnih kurseva priznatih institucija, a tu su i već čuveni kursevi Coursere.

Zanimljiva je i lista nastala na osnovu novog godišnjeg istraživanja Hacker Ranka, predlažemo da pogledate tekst koji izdvaja 15 najplaćenijih programskih jezika i onlajn mesta gde ih možete besplatno učiti.