U okviru prethodnih pregleda kvalitetnih onlajn kurseva i materijala kojima možete besplatno da pristupite spomenuli smo i jedan od popularnijih Harvardovih kurseva ‒ Uvodni kurs u računarstvo i osnove programiranja. Ovom prilikom fokus nam je na malo detaljnijem uvidu u Harvardove kurseve koji su trenutno svima na raspolaganju, bez kompenzacije za učešće, ali uz nadoknadu ukoliko želite da dobijete sertifikat posle završenog kursa.

Podsetimo se da se na CS50 kursu upoznaju osnove apstrakcija, algoritama i struktura podataka, a uz napredak prelazite na oblast veb programiranja i oblasti bezbednosti i veštačke inteligencije.

U nastavku sledi lista osam Harvardovih CS50 kurseva, dostupnih putem edX-a. Listu priređuje Business Insider.

Veb programiranje uz Python i JavaScript

Kurs ima za cilj da zagrebe malo više „ispod površine” dizajna i implementacije veb aplikacija, pomoću Pythona, JavaScripta i SQL-a, oslanjajući se na Django, Bootstrap i Flask framework-ove. Traje 12 nedelja.

Uvod u razvoj video-igara

Uz ovaj kurs predviđeno je sticanje znanja o razvoju 2D i 3D interaktivnih igara, na primerima igara poput Super Mario Bros, Angry Birds i Pokemon. Traje 12 nedelja.

Uvod u AI uz Python

Kurs predviđa upoznavanje sa mašinskim učenjem uz pomoć Pythona. Ukoliko vas interesuje ova oblast, ali niste imali prilike da se više informišete, možda vam bude od pomoći jedan od naših najčitanijih tekstova. Kurs traje sedam nedelja.

CS50 za pravnike

Ovaj kurs namenjen je svim pravnicima i studentima prava koji žele da prodube svoja znanja u oblasti računarstva. Traje 10 nedelja.

CS50 prilagođen biznis sektoru

Ideja kursa je dodatna edukacija svih zaposlenih u biznis sektorima, koji svojim pređašnjim znanjem nisu bili u dodiru sa tehnološkim oblastima. Trenutno broji više od 65.000 polaznika. Traje šest nedelja.

Upoznajte tehnologiju

Harvardov kurs koji pokušava da predstavi tehnologiju osobama koje joj do sada nisu bile privržene, ili je imaju u neposrednoj okolini i potrebna su im dodatna znanja za uspešan nastavak karijere. Traje šest nedelja.

Razvoj mobilnih aplikacija u React Native-u

Kurs predviđa detaljnije upoznavanje oblasti razvoja mobilnih aplikacija pomoću React Native-a i Java Script-a. Na kraju kursa polaznici treba samostalno da implementiraju svoju aplikaciju. Traje 13 nedelja.

Kurs za srednjoškolce

Kurs ima za cilj upoznavanje učenika srednjoškolskog uzrasta sa osnovima računarstva i programiranja, s fokusom da nauče da razmišljaju u algoritmima i efikasno rešavaju probleme na koje naiđu. Traje 36 nedelja.

Ukoliko niste bili u prilici da pogledate najnovije rezultate godišnjeg istraživanja Hacker Ranka, predlažemo da se uputite na tekst koji izdvaja 15 najplaćenijih programskih jezika i onlajn mesta gde ih možete besplatno učiti. Preporučujemo i da se osvrnete na prethodna pisanja Startit Dnevnika koja su imala za cilj da naprave bazu besplatnog edukativnog materijala za različite tehnološke oblasti. Naša baza sadrži 6 priznatih obrazovnih institucija u oblasti računarskih mreža, 450 besplatnih kurseva elitnih američkih univerziteta, 400 besplatnih udžbenika koje je otključao jedan vodeći svetski izdavač, 10 besplatnih kurseva priznatih institucija, a tu su i već čuveni kursevi Coursere.