U slučaju da želite da posvetite neko vreme sticanju novih znanja o testiranju softvera, u nastavku je nekoliko mesta koja bi vam mogla biti od koristi. Svi materijali su besplatni i dostupni svima na korišćenje.

Listu priređuje Internet zanatlija.

Zvanični izvori za polaganje ISTQB sertifikata

Na zvaničnom sajtu ISTQB nalaze se materijali koje besplatno možete pogledati, u slučaju da vam je namera da polažete ispit za ISTQB sertifikat. Razvrstani su prema različitim nivoima težine, tako da možete odabrati odakle ćete početi, u skladu sa predznanjem.

Video tutorijali za pripremu ISTQB ispita

U slučaju da ste ljubitelj nasnimljenih lekcija, kanal TM Square Technology Solutions pripremio je niz video lekcija, u slučaju da želite da polažete ISTQB ispit.

Tri kursa na edX-u

I na edX platformi postoje materijali u ovoj oblasti, u ponudi su dva besplatna kursa za automatizaciju i Microsoftov kurs za DevOps testiranje.

Kursevi Univerziteta QA automatizacije

TA Univerzitet u ponudi ima nekoliko besplatnih kurseva koji sadrže video tutorijale, testove provere znanja i sertifikate.

Predavanje Džejmsa Baha

Vrlo zanimljivo i lepo izvedeno predavanje Džejmsa Baha o testiranju softvera.

Kursevi na Udacity-ju

Udacity i u ovoj oblasti ima besplatnu ponudu, prvi kurs koji zahteva malo predznanja, ali je svima na raspolaganju. Procenjeno trajanje je 16 nedelja.

Drugi kurs je slične težine, a traje oko mesec dana.

Besplatne e-knjige o testiranju

U slučaju da bi vam dobro došli priručnici koje biste da sačuvate čak i kada se dovoljno informišete, trenutno je u ponudi jedna e-knjiga o testiranju softvera i kraći priručnik o dizajnu testa.

QA akademija na GitHub-u

Naučite osnove ručnog i automatskog testiranja uz zbirku prezentacija i dokumenata na GitHub-u.

YouTube kanal posvećen automatizaciji

Ovo je predlog kanala koji je samo deo mnogobrojnih lista tutorijala koje možete pronaći na YouTube-u.

Dva podkasta fokusirana na testiranje softvera

Inicijativa the Testing Show na svom sajtu emituje epizode, privlačne za sve koji mogu i žele da slušaju i uče u hodu.

Drugi podkast QATalks, takođe je zanimljiv, ali mu je fokus premešten na prenošenje mišljenja stručnjaka iz oblasti testiranja softvera.

Sajt namenjen osnovama softverskog testiranja

Sajt BBST Testing Course sadrži lekcije za početnike i prve korake u oblasti softverskog testiranja. Sadržaj se nalazi i u video formi, a postoji i kao literatura koju treba pročitati zadatim redosledom.

Baza besplatnih materijala za razvoj digitalnih veština i znanja je sve veća. Podsećamo na 16 besplatnih MIT kurseva koje smo podelili prošlog meseca, a nešto ranije Harvardove besplatne kurseve, koji u ovom trenutku imaju više od dva miliona polaznika. Naša baza sadrži i 6 priznatih obrazovnih institucija u oblasti računarskih mreža, 450 besplatnih kurseva elitnih američkih univerziteta, 400 besplatnih udžbenika koje je otključao jedan vodeći svetski izdavač, 10 besplatnih kurseva priznatih institucija, a tu su i već čuveni kursevi Coursere.