Tesla ostvarila preko milijardu $ prihoda u drugom kvartalu, uprkos pandemiji zabeležila osmo uzastopno profitabilno tromesečje

Nakon saopštenja, akcije su skočile za više od 2,2% u trgovanju van radnog vremena.

prenosimo
27/07/2021

Kompanija Tesla je u ponedeljak izvestila o neto prihodu od 1,14 milijardi dolara u drugom kvartalu. Kompanija je premašila očekivanja analitičara i uspela da zabeleži svoj osmi uzastopni profitabilni kvartal, iako se borila sa izazovima u lancu snabdevanja i gubicima koji proizilaze iz njene bitkoin investicije. 

Primarni Teslin izvor prihoda dolazi od prodaje električnih vozila, ali poslednji kvartalni izveštaj o prihodima pokazuje i rast u solarnom poslovanju i skladištenju energije. Ovaj deo poslovanja ostvario je 801 miliona dolara prihoda, čime su prihodi konačno premašili rashode. Iako je mali, ovaj deo poslovanja nastavlja da raste — prihodi su porasli za 62 odsto u odnosu na prethodni kvartal i više od 116 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tesla je u svojoj prezentaciji investitorima rekla da su proizvodnja i isporuke električnih vozila značajni faktori u profitabilnom kvartalu. Kompanija je takođe rekla da je uspešno pokrenula pretplatu na svoju vrlo kontroverznu funkciju FSD, gde vlasnici mogu da plaćaju 199 dolara mesečno za funkciju pomoći u vožnji, za razliku od pojedinačne uplate od 10.000 dolara.

Istom prilikom kompanija je rekla da je globalna potražnja za automobilima jaka, ali da bi njena proizvodnja mogla biti ograničena nestašicom delova i komponenata, posebno čipova. Međutim, ranije ovog meseca, Tesla je izvestila da je proizvela 206.421 vozilo u drugom kvartalu. Od toga je kompanija isporučila 201.250 vozila, skoro 9 odsto više u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Poslednjih meseci tržište električnih vozila beleži rast, te će se i u Srbiji ponovo subvencionisati kupovina električnih vozila, iako postoje opravdane sumnje u efektivnost mere.

Izvor: Tech Crunch

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Cutting Edge Technologies
Ambitious And Industry Changing Projects
Long Term Career Development
Competitive Compensation
Private Health Insurance
Life Insurance
Detailed Mentoring
International Conferences
Work-Life Balance
Cozy Offices
ČITAJ JOŠ