EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka

Amazon planira da uloži žalbu, i navodi da se odluka „zasniva na subjektivnim i neproverenim tumačenjima evropskih zakona o privatnosti”.

prenosimo
02/08/2021

Evropski nadzorni organ za zaštitu privatnosti je Amazonu izrekao kaznu od 746 miliona evra (887 miliona dolara) zbog kršenja zakona o zaštiti podataka. Kaznu, koju je Amazon objavio u petak u svom podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, izrekao je pre nešto više od dve nedelje luksemburški regulator za privatnost.

Kako je sedište Amazona u Evropi u Luksemburgu, tamošnja Nacionalna komisija za zaštitu podataka (CNPD) bila je zadužena za praćenje usklađenosti kompanije sa zakonom o zaštiti podataka. CNDP je rekao da Amazonova obrada ličnih podataka nije u skladu sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) i naredila je kompaniji da revidira pojedine poslovne prakse.

Amazon je sa svoje strne rekao da nije došlo do kršenja zakona, jer podaci o klijentima nisu bili izloženi bilo kojoj trećoj strani. Pored toga, kompanija je najavila žalbu na odluku CNPD-a kojom je zaključena istraga pokrenuta žalbom francuske grupe za zaštitu privatnosti La Quadrature du Net iz 2018. godine. Amazon je izjavio da se odluka o tome kako korisnicima pokazuju relevantne reklame „zasniva na subjektivnim i neproverenim tumačenjima evropskih zakona o privatnosti, a predložena kazna nije srazmerna čak ni sa takvom interpretacijom”.

Ovo je najveća kazna do sada za kršenje Zakona o zaštiti podataka, koja prevazilazi kaznu od 50 miliona evra izrečenu Google-u 2019. godine, i dolazi usred pojačanog nadzora ne samo Amazonovog, već poslovanja gotovo svih tehnoloških kompanija u Evropi. Ovo je još jedna potvrda o tome da je EU ozbiljna u svom cilju da obuzda tehnološke gigante, a prema GDPR-u, nadzorni organi za zaštitu podataka imaju mogućnost da međunarodne kompanije kazne u iznosu do četiri odsto godišnje globalne prodaje.

Izvor: CNBC

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Cutting Edge Technologies
Ambitious And Industry Changing Projects
Long Term Career Development
Competitive Compensation
Private Health Insurance
Life Insurance
Detailed Mentoring
International Conferences
Work-Life Balance
Cozy Offices
ČITAJ JOŠ