Prijavi se za program Challenge Labs 2021 👉
profile picture

EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka

Amazon planira da uloži žalbu, i navodi da se odluka „zasniva na subjektivnim i neproverenim tumačenjima evropskih zakona o privatnosti”.

prenosimo
02/08/2021

Evropski nadzorni organ za zaštitu privatnosti je Amazonu izrekao kaznu od 746 miliona evra (887 miliona dolara) zbog kršenja zakona o zaštiti podataka. Kaznu, koju je Amazon objavio u petak u svom podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, izrekao je pre nešto više od dve nedelje luksemburški regulator za privatnost.

Kako je sedište Amazona u Evropi u Luksemburgu, tamošnja Nacionalna komisija za zaštitu podataka (CNPD) bila je zadužena za praćenje usklađenosti kompanije sa zakonom o zaštiti podataka. CNDP je rekao da Amazonova obrada ličnih podataka nije u skladu sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) i naredila je kompaniji da revidira pojedine poslovne prakse.

Amazon je sa svoje strne rekao da nije došlo do kršenja zakona, jer podaci o klijentima nisu bili izloženi bilo kojoj trećoj strani. Pored toga, kompanija je najavila žalbu na odluku CNPD-a kojom je zaključena istraga pokrenuta žalbom francuske grupe za zaštitu privatnosti La Quadrature du Net iz 2018. godine. Amazon je izjavio da se odluka o tome kako korisnicima pokazuju relevantne reklame „zasniva na subjektivnim i neproverenim tumačenjima evropskih zakona o privatnosti, a predložena kazna nije srazmerna čak ni sa takvom interpretacijom”.

Ovo je najveća kazna do sada za kršenje Zakona o zaštiti podataka, koja prevazilazi kaznu od 50 miliona evra izrečenu Google-u 2019. godine, i dolazi usred pojačanog nadzora ne samo Amazonovog, već poslovanja gotovo svih tehnoloških kompanija u Evropi. Ovo je još jedna potvrda o tome da je EU ozbiljna u svom cilju da obuzda tehnološke gigante, a prema GDPR-u, nadzorni organi za zaštitu podataka imaju mogućnost da međunarodne kompanije kazne u iznosu do četiri odsto godišnje globalne prodaje.

Izvor: CNBC

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Godišnji budžet za lični razvoj
Super radni prostor
Parking
Sportske aktivnosti
Privatno zdravstveno osiguranje (i za članove porodice)
Regularno radno vreme za dobar work-life balans
Timska okupljanja (doručak ponedeljkom i pivo petkom)
ČITAJ JOŠ