Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto

Robinhood je prodao veliki deo svojih akcija sopstvenim korisnicima, između 20 i 25 odsto svoje ponude.

prenosimo
30/07/2021

Akcije Robinhood-a na Nasdaq berzi pale su za 10 odsto u roku od nekoliko minuta u dugo očekivanom berzanskom debiju ove popularne platforme za onlajn trgovinu akcijama, gurajući tržišnu vrednost kompanije ispod 30 milijardi dolara. Došlo je do očekivane korekcije i kompanija je završila dan trgovanja na 34,82 dolara, što je pad od 8 odsto u odnosu na početnu cenu javne ponude koja je iznosila 38 dolara.

Bio je to razočaravajući debi za kompaniju koja je običnim ljudima” dala pristup berzanskom trgovanju. Robinhood je pokušao da izbegne loš učinak prvog dana određivanjem cena akcije na dnu ciljanog raspona ukupne vrednosti od oko 32 milijarde dolara. Uspešan prvi dan bio je još važniji jer je Robinhood prodao veliki deo svojih akcija svojim korisnicima, odnosno maloprodajnim investitorima, između 20 i 25 odsto svoje ponude, kažu upućeni. 

Uključivanje maloprodajnih investitora može pomoći kompaniji da proceni kako će se cene kretati kada se akcije konačno nađu na berzi, umesto da se oslanja samo na ono što su institucionalni investitori spremni da plate. Pošto Robinhood-ov poslovni model uspeva zbog aktivnog i redovnog trgovanja, kompanija bi prihodovala od nestabilnosti, pa čak i svojih akcija. Deluje da se kompanija nadala da će privući iste one investitore koji su trgovali takozvanim mim akcijama, koje su platformu i učinile popularnom, ali da u tome nije u potpunosti uspela.

Robinhood je pokušao da obeshrabri svoje korisnike da odmah prodaju deonice, upozoravajući korisnike da bi im moglo biti zabranjeno učešće u budućim javnim ponudama na Robinhood-u ako prodaju svoje akcije u prvih 30 dana. Kompanija je već otuđila deo svoje korisničke baze u januaru kada je ograničila trgovanje pojedinim akcijama kao što je GameStop, o čemu je Startit Dnevnik pisao.

Izvor: WSJ, Fortune

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Cutting Edge Technologies
Ambitious And Industry Changing Projects
Long Term Career Development
Competitive Compensation
Private Health Insurance
Life Insurance
Detailed Mentoring
International Conferences
Work-Life Balance
Cozy Offices
ČITAJ JOŠ