Nakon što je zabranio trgovinu korisnicima, Robinhood dobio milijardu $ dolara investicija

Kažu da su morali da prikupljaju investicije jer su ostali bez novca.

Petar Paunović
29/01/2021

Aplikacija Robinhood uzela je novu rundu investicije u visini od milijardu dolara koje je prikupila od postojećih investitora, nakon što je zabranila svojim korisnicima da trguju akcijama određenih kompanija na berzi i tako sačuvala tradicionalne ulagače, odnosno brojne investicione fondove.  

Robinhood, jedna od najvećih brokerskih kompanija na internetu, ove nedelje se suočila sa izuzetno velikim obimom trgovine, jer su pojedini korisnici previše trgovali akcijama kompanija poput GameStop-a. Ta aktivnost opteretila je Robinhood, koji mora da platinovac svojim korisnicima, a istovremeno mora da zaštiti svoje partnere. 

Zapravo Robinhood  se našao između dva fronta, s jedne strane su obični ljudi, a s druge veliki investitori, koje su ovi svojim delovanjem želeli da ugroze. Kako u Robinhood-u navode, oni su akciju svojih korisnika prekinuli zbog toga što nisu imali više novca i zato su morali da krenu u novu rundu investicija. Međutim, postoji skepsa da su zapravo investitori želeli da nagrade Robinhood za ovaj potez. 

Podsetimo, Robinhood je juče zabranio kupovinu aplikacija za trgovanje akcijama GameStop-a, AMC-a i drugih kompanija koje su popularizovane na Redittovoj grupi Wall Street Bets. Ti profesionalni ulagači su predviđali pad akcija ovih kompanija i kladili se da će se upravo to desiti. Prilikom takvog poslovanja na berzi, vi novac dobijate ukoliko akcije zaista počnu da padaju, međutim ukoliko akcije počnu da rastu, vi gubite.

Što vrednost akcija više raste, vi sve više gubite. Kako bi doveli do tog scenarija, ovi obični ljudi su se na Redittu dogovorili da podignu cene upravo GameStop-a. Kako se to tačno dešavalo, možete pročitati u našem prethodnom tekstu na ovu temu

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 29. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije