Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije

Kompanija kaže da će integracijom sa postojećim aplikacijama „čak i najmanjim trgovcima” omogućiti da ponude usluge odloženog plaćanja.

prenosimo
02/08/2021

Square, poznat po svojoj Cash App aplikaciji, najavio je akviziciju australijske fintech kompanije Afterpay, koja nudi usluge odloženog plaćanja poznatije kao „kupi sada, plati kasnije” (buy now, pay later), za 29 milijardi dolara.

Kompanija, na čijem čelu se nalazi osnivač Twitter-a Džek Dorsi, kaže da će spojiti Afterpay sa postojećim aplikacijama što će „čak i najmanjim trgovcima” omogućiti da ponude usluge odloženog plaćanja, pored ostalih ponuda. Kako se navodi, očekuje se da će se akvizicija finalizovati u prvom kvartalu 2022. godine. Kupovina Afterpay-ja predstavlja najveću akviziciju kompanije Square, ali i najveću akviziciju neke australijske kompanije, prema podacima Refinitiva.

Afterpay je osnovan 2015. godine, a u Americi posluje od 2018. Najpoznatiji je po usluzi odloženog plaćanja, koja korisnicima omogućava da maloprodajna i onlajn plaćanja podele na rate. Takve ponude postale su sve popularnije kao način da se dođe do mlađih potrošača i da se nastavi sa brzim prelaskom na kupovinu putem interneta u vreme pandemije. Analitičari su ukazali da je trend posebno popularan među milenijalcima i generacijom Z, koji ne žele kredite i dugove na kreditnim karticama. 

Square je ove godine bio u režimu akvizicije. U martu je kompanija stekla većinski udeo u Tidal-u, platformi za strimovanje muzike. Pored toga, u julu je preuzela Crew, platformu za upravljanje ljudskim resursima, iako detalji o kupovini nisu obelodanjeni. Ovo je još jedan signal da fintech sektor, kako u ostalim delovima sveta, tako i u Evropi, nastavlja da raste.

Izvor: CNN

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Cutting Edge Technologies
Ambitious And Industry Changing Projects
Long Term Career Development
Competitive Compensation
Private Health Insurance
Life Insurance
Detailed Mentoring
International Conferences
Work-Life Balance
Cozy Offices
ČITAJ JOŠ