Ova funkcionalnost će uskoro biti dostupna

Švedski startap Klarna vredi preko 45 milijardi $, sada je druga najvrednija fintech kompanija na svetu

Stripe i dalje najvrednija fintech kompanija sa procenjenom vrednošću od 95 milijardi dolara.

prenosimo
11/06/2021

Švedski startap Klarna, koji pruža usluge digitalnog plaćanja, uzeo je novu investiciju od 639 miliona dolara i sada se vrednuje na 45,6 milijardi dolara. Novom rundom finansiranja Klarna je postala druga najvrednija fintech kompanija na svetu, a sada iz startapa kažu da će novac iskoristiti za širenje u SAD-u, gde imaju više od 18 miliona korisnika.

Rundu finansiranja vodio je SoftBank Vision Fund 2, a učestvovali su i Adit Ventures, Honeycomb Asset Management i WestCap Group. Među prethodnim investitorima nalaze se i Sequoia Capital, SilverLake, Dragoneer i Ant Group.

Klarna omogućava kupcima da plaćaju proizvode kupljene onlajn kasnije tokom meseca ili na rate, efektivno im dajući beskamatni zajam. Za preuzimanje ovog kreditnog rizika, startap naplaćuje maloprodajnicima svaki put kada se njihove usluge koriste. Trgovci vole ovu uslugu jer smatraju da podstiče kupce da kupuju preko Interneta. 

Klarna je retka među evropskim fintech kompanijama jer je uglavnom bila profitabilna od svog osnivanja 2005. godine, sa izuzetkom iz 2019. godine kada je imala gubitak od 93 miliona dolara, uglavnom zbog tadašnjih izazova na američkom tržištu. Kompanija je zabeležila značajan rast tokom pandemije kada se onlajn trgovina povećala, a investitori smatraju da je to trend koji će se nastaviti. O potencijalu fintech-a u Evropi svedoči i Litvanija, gde je do kraja 2020. godine bilo 230 registrovanih i licenciranih fintech kompanija. Imajući u vidu da ih je 2014. bilo svega 55, to znači da je tamo ovaj sektor za samo šest godina porastao 320 odsto. 

Izvor: Sifted

UKRATKO
objavljeno 13:08
3 kursa za razvoj video igara, besplatni do kraja nedelje
objavljeno 16:58 · 11. jun
Švedski startap Klarna vredi preko 45 milijardi $, sada je druga najvrednija fintech kompanija na svetu
objavljeno 13:28 · 11. jun
Hakeri ukrali 780 GB podataka od gejming giganta Electronic Arts, ukraden i Frostbite izvorni kod
objavljeno 12:16 · 11. jun
Sozap, niški gejming studio sa sedištem u Švedskoj izašao na berzu
objavljeno 12:14 · 11. jun
Igra novosadskog studija Foxy Voxel prodata u 175.000 primeraka 7 dana od lansiranja
Predstavljamo poslodavca

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Educational Budget
Clear Career Path
Flexible Working Time
Tech Innovative Groups
International Culture
Business Trips
Private Health Insurance
Gym/Pool
Team Events & Positive Working Environment
ČITAJ JOŠ

Unesite termine za pretragu