Fintech sektor u Litvaniji porastao 320% kroz 6 godina, zahvaljujući saradnji između države i preduzetnika

“Na pravom mestu, u pravo vreme” — Litvanija iskoristila Bregzit da razvije svoj fintech sektor.

prenosimo
09/06/2021

U Litvaniji je 2014. godine bilo 55 fintech kompanija, ali do kraja 2020. bilo je 230 registrovanih i licenciranih fintech-a. To znači da je ovaj sektor za samo šest godina porastao za gotovo 320 odsto. Kako je do toga došlo? Prema nekim stručnjacima, Bregzit je poslužio kao katalizator, jer je mnoštvo kompanija nakon njega tražilo drugu evropsku državu koja će im postati novo sedište.

Litvanija je uspela da iskoristi priliku uspostavljanjem infrastrukture koja ju je učinila privlačnijom za fintech kompanije. Litvanska centralna banka istražila je moguće probleme sa kojima bi se fintech kompanije suočavale, a zatim je brzo stvorila infrastrukturu za njihovo rešavanje. Pored toga, centralna banka Litvanije radila je sa osnivačima startapa kako bi im pomogla da se bolje snađu sa državnim propisima. Govorilo se i dosta o tome da je litvanska regulativa protiv pranja novca labava. Međutim, mnogi startapi, poput Curve-a, smatraju da su propisi veoma strogi.

Prijavljivanje za EMI licencu, koja je potrebna za izdavanje elektronskog novca, što čine mnoge fintech kompanije, znatno je lakše u Litvaniji. Postupak dobijanja licence je inače naporan i frustrirajuć i podrazumeva puno papirologije. Međutim, usled neizvesnosti koju je izazvao Bregzit, Litvanija je dozvolila kompanijama da se za licencu prijave onlajn, što je znatno olakšalo proces.

Litvanija je iskoristila priliku nakon Bregzita, ali se svakako nameće pitanje da li će moći da zadrži poziciju evropskog fintech šampiona? Prema stručnjacima, u toj borbi će održivost sektora biti sve važnija stavka. Za to vreme u Srbiji postoji 2.600 postupaka za privredu pred državnim organima, a do sada je digitalizovano svega 27.

Izvor: Sifted

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Cutting Edge Technologies
Ambitious And Industry Changing Projects
Long Term Career Development
Competitive Compensation
Private Health Insurance
Life Insurance
Detailed Mentoring
International Conferences
Work-Life Balance
Cozy Offices
ČITAJ JOŠ