Država privredi dala portal s informacijama o svim postupcima javne uprave — kada će smanjiti njihov broj? 

Privrednici neće morati na šalter za informacije o 2.600 postupaka pred državom, moraće samo da ih plate.  

Petar Paunović
09/06/2021

Umesto da idu od šaltera do šaltera u potrazi za informacijama, privrednici će sada na portalu rap.euprava.gov.rs moći da nađu potrebne informacije o administrativnim postupcima. Za sada je u registar upisano 1.600 postupaka, a u narednih 60 dana će se u bazi naći svih 2.600. 

Tako će se svi potrebni obrasci, kao i informacije o neophodnoj dokumentaciji, brojevi računa za uplatu i iznosi naknada nalaziti na jednom mestu, što znači da po informacije više ne mora da se odlazi na šalter. U bazi su usluge više od 80 različitih organa, a u planu je da se do kraja godine na internetu nađu i podaci o postupcima koji se odnose na građane, dok će informacije o onima u AP Vojvodini i lokalnim samoupravama biti dostupni do kraja 2023. 

„Od 1.600 postupaka u ovom trenutku 27 usluga je digitalizovano. Tu su u pitanju usluge Uprave za duvan i Uprave za zaštitu bilja, a sa ovim sistemskim i sistematičnim pristupom očekujemo digitalizaciju velikog broja usluga iz ovog registra”, navodi direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i dodaje da se u narednom periodu očekuje digitalizacija postupaka Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva…

Međutim, digitalizacija olakšava, ali ne rešava osnovni problem, a to je velika količina postupaka. Startit Dnevnik je više puta pisao o količini parafiskalnih nameta, kojih ima 1.200 prema najnovijem istraživanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Za 20 najvećih takvih neporeskih nameta provreda je izdvojila oko 148 milijardi evra. Već godinama NALED insistira na smanjenju njihovog broja, jer usporava razvoj privrede, ali državni organi sporo reaguju.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 9. Jun, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije