Ova funkcionalnost će uskoro biti dostupna

Subota 27. februar
RS 14.05% · SAD 19.19% · EU 5.96%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama

$

96.7

Д

117.6

Д

Ƀ

47080.15$

CE

08:46 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

02:46 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

23:46 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

15:46 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

CE

08:46 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

02:46 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

23:46 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

15:46 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

$

96.7

Д

117.6

Д

Ƀ

47080.15$

RS 14.05% · SAD 19.19% · EU 5.96%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama
Sub 27. feb


Prodaja novih automobila na srpskom tržištu opala za četvrtinu u odnosu na 2019. godinu

Sa druge strane, tržište polovnih automobila ja zabeležilo manji porast u prometu u odnosu na 2019. godinu, ali je uvoz polovnih vozila zabeležio pad od 3,7 odsto.

prenosimo
23/02/2021

Pandemija je uticala na lanac proizvodnje automobila, na uvoze, kao i na odluke kupaca da uštede, pa nas ne iznenađuje statistika da je tokom 2020. godine prodato 23,5 odsto manje novih automobila na srpskom tržištu. Ovaj trend je vidljiv i u zemljama Evropske Unije, gde je zabeležen pad od 23,7 odsto.
Na osnovu analize PKS, broj prvi put registrovanih novih putničkih vozila u Srbiji pao je za 23,5 odsto — sa 34.202 u 2019. godini na 26.155 tokom 2020, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), uvoz novih kola u našu zemlju smanjen je za 34,3 odsto. Tokom 2020. godine na srpsko tržište uvezeno je 15.182 vozila, dok je 2019. taj broj iznosio 23.092 auta.

Sa druge strane, tržište polovnih automobila ja zabeležilo čak i manji porast u prometu u odnosu na 2019. godinu, ali je uvoz polovnih vozila zabeležio pad od 3,7 odsto, a vrednost uvezenih vozila je bila za 34,4 odsto manja u odnosu na prethodnu godinu.

Na svetskom nivou je takođe zabeležen pad u prodaji novih vozila, ali i dosta veći rast na tržištu polovnih. Tokom aprila i maja prošle godine, kao posledica nedostatka novih vozila koji su mogli da se nađu na prodajnim mestima, kao i opreznije potrošnje kupaca, prodaja polovnih automobila širom sveta je narasla. To se nastavilo tokom leta i jeseni, a tokom avgusta i septembar zabeležena je najbrža stopa prometa zaliha polovnih automobila u poslednjih šest godina, pokazuju podaci Edmunds.com. Predviđa se i da će do 2022. godine prodaja novih vozila opasti za 36 miliona u poređenju sa 2019. godinom, što pogoduje daljem razvoju sektora polovnih vozila.

U januaru ove godine, investicione kompanije Sequoia i Lone Pine su, uoči IPO-a nemačke platforme za onlajn trgovinu polovnim automobilima Auto1, odlučile da kupe njene akcije u vrednosti od po 50 miliona evra.

Izvori: Biznis i Finansije, CNBCBloomberg

UKRATKO
objavljeno 17:42 · 26. feb
Coinbase izlazi na berzu
objavljeno 17:38 · 26. feb
Veštačka inteligencija pomaže u prijavljivanju sive ekonomije
objavljeno 14:14 · 26. feb
Twitch uklonio Amazonove oglase
objavljeno 18:32 · 25. feb
Tri srpska startapa uskoro u Kini
objavljeno 17:43 · 25. feb
Od jula se ukida roming na Zapadnom Balkanu
Predstavljamo poslodavca

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Educational Budget
Clear Career Path
Flexible Working Time
Tech Innovative Groups
International Culture
Business Trips
Private Health Insurance
Gym/Pool
Team Events & Positive Working Environment
ČITAJ JOŠ

Unesite termine za pretragu