profile picture

Nova nedelja, novi masivni hakerski napad utiče na poslovanje stotina kompanija širom sveta

Hakerski napad uticao je na stotine preduzeća u više od deset zemalja.

prenosimo
05/07/2021

Hakerski napad na američkog dobavljača softvera koji se koristi za upravljanje poslovnim mrežama i uređajima, uticao je na stotine kompanija širom sveta, pa se smatra najvećim hakerskim napadom u istoriji. Hakerska grupa REvil, koja stoji iza napada, sada traži 70 miliona dolara za vraćanje podataka.

Napadači su pronašli ranjivost u mehanizmu za ažuriranje koji koristi softverska kompanija Kaseya. Firma razvija softver koji se koristi za upravljanje poslovnim mrežama i uređajima, a zatim prodaje te alate drugim kompanijama koje ne žele same da upravljaju i održavaju svoju IT infrastrukturu. 

Masovna lančana reakcija među klijentima firme Kaseya zarazila je najmanje stotine preduzeća širom sveta zlonamernim softverom, uključujući pojedine železničke sisteme, lanac apoteka, a švedski brend prehrambenih proizvoda Coop morao je da obustavi poslovanje jer su im kase bile onesposobljene.

REvil, ruska hakerska grupa, bila je odgovorna za nedavni napad na jednog od najvećih svetskih proizvođača mesa. Kompanija JBS Foods platila je 11 miliona dolara za otključavanje podataka zaraženih zlonamernim softverom. Napad koji je izvršen u petak je još jedan pokazatelj da će posao stručnjaka za sajber bezbednost, po svemu sudeći, biti dugo na listama najtraženijih zanimanja u IT sektoru, o čemu je Startit Dnevnik pisao.

Izvor: Wired

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca
test1 top image
PREDNOSTI RADA U TELESIGNU
EGZOTIČNE DESTINACIJE
BALANS VREMENA
ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
FITNES PROGRAM
DOGAĐAJI I PROSLAVE
PARKING I BUSPLUS
GAME ROOM
PROGRAM PREPORUKA
ZDRAVE PAUZE
MASAŽE
TRENINZI I KONFERENCIJE
#TELESIGN TOGETHER
ČITAJ JOŠ