U SAD-u je otvoreno skoro 500.000 pozicija u oblasti sajber bezbednosti

Potrebni radnici: hiljade i hiljade ljudi zainteresovanih za karijeru u sajber bezbednosti.

Nikola Momčilović
25/05/2021

Širom SAD-a postoji oko 465.000 otvorenih radnih mesta u sektoru sajber bezbednosti. Stručnjaci kažu da je sve veća potreba privatnih preduzeća i vladinih agencija za dodatnim osobljem otvorila veliku priliku za sve koji razmišljaju o poslu u toj oblasti, u kojoj trenutno nema dovoljno kvalifikovane radne snage, a potražnja će nastaviti da raste.

Prema izveštaju analitičara informacione bezbednosti američkog Ministarstva za rad, poslovi u sektoru sajber bezbednosti spadaju u najbrže rastuće karijere u Americi. Ministarstvo predviđa da će radna mesta u sajber bezbednosti porasti 31 odsto do 2029. godine, sedam puta brže od nacionalnog prosečnog rasta radnih mesta koji iznosi svega 4 odsto.

Kako navodi Tim Herbert, iz organizacije CompTIA, američkog neprofitnog trgovinskog udruženja koje izdaje profesionalne sertifikate za IT industriju, problem stvara činjenica da mali procenat diplomaca računarskih nauka nastavlja karijeru u sajber bezbednosti, jer se nakon uglavnom odlučuju za poslove u razvoju softvera, veštačke inteligencije, robotike ili nauke o podacima. Prelazak na karijeru u sajber bezbednosti može biti jednostavan, dobijanjem sertifikata, ili pohađanjem kurseva koji bi mogli da otvore pristup zanimanjima poput inženjera mrežne bezbednosti ili analitičara odgovora na incidente. Međutim, deluje da sve to nije dovoljno da se zadovolji potražnja za kvalitetnom radnom snagom u ovom sektoru.

Trilioni dolara gubitaka podcrtavaju potrebu za stručnjacima

Sajber napadi su pretnja preduzećima svih veličina i u svim industrijama. Sa porastom sajber kriminala za 600 odsto tokom pandemije, preduzeća su danas znatno ranjivija na finansijske i reputacione posledice hakerskih napada. Stoga kompanije daju sve veći prioritet razvoju i održavanju tima tehnologa i stručnjaka za sajber bezbednost koji razumeju kako počinioci misle.

Istraživanje koje je sprovela kompanija za sajber bezbednost Varonis, sugeriše da većina kompanija ima nezaštićene podatke i loše prakse digitalne bezbednosti, što ih čini ranjivim na hakerske napade i potencijalne gubitke poverljivih podataka, o čemu svedoče i nedavni napadi na najveći američki naftovod i jednu od najvećih evropskih osiguravajućih kuća.

Kako navodi jedan od novijih izveštaja, globalni troškovi sajber kriminala rastu za 15 procenata na godišnjem nivou, a procenjuje se da će do 2025. godine sajber kriminal koštati preduzeća širom sveta 10,5 triliona dolara godišnje, što je više od trostrukog povećanja tokom jedne decenije. Ovo predstavlja najveći prenos ekonomskog bogatstva u istoriji — ukupni gubici od sajber kriminala od 6 triliona dolara u 2021. imaju vrednost treće najveće ekonomije na svetu, posle SAD-a i Kine.

Sprečavanje važnije od odgovora 

Burning Glass Technologies, firma za analitiku tržišta rada, kaže da su poslodavci spremni da plate više za radnike koji su sposobni da spreče napade pre nego što se oni dogode. Od ovih profesionalaca se očekuje da iz temelja izgrade bezbedan digitalni ekosistem.

Po njihovim navodima, dve veštine koje najbrže rastu — sigurnost prilikom razvoja aplikacija i sigurnost u oblaku — uključuju proaktivnu izgradnju sigurnih sistema od samog početka, umesto da se fokusiraju da odgovore na napade. Ove veštine takođe predstavljaju ključnu infrastrukturu za modernu ekonomiju, pokrivajući aplikacije na pametnim telefonima i skladištenje u oblaku na koje se mnoga preduzeća oslanjaju. Predviđa se da će potražnja za ovim veštinama tokom narednih pet godina značajno porasti.

Iako su ovi poslovi visokotehnički, potražnja nije ograničena samo na IT sektor. Na primer, sve veći broj oglasa za posao advokata zahteva stručnost u zaštiti privatnosti podataka. A i poslovi koji uključuju korišćenje zdravstvenih podataka sada zahtevaju barem osnovno znanje digitalne sigurnosti. Ova potražnja stvara hibridne uloge koje spajaju veštine sajber sigurnosti u okviru postojećih zanimanja. 

Pandemija je pokrenula globalni prelazak na rad od kuće i onlajn učenje, a sa tim je i sajber sigurnost postala sve kritičnija tema. Deluje da će ovaj sektor nastaviti da se razvija velikom brzinom. U Srbiji, na nekim od privatnih univerziteta koji su fleksibilniji na promene potreba tržišta već duži niz godina možete se podučavati iz nekolicine oblasti informacione bezbednosti, najčešće kroz programe specijalističkih i master studija. Posao stručnjaka za sajber bezbednost će, po svemu sudeći, biti dugo na listama najtraženijih zanimanja u IT sektoru, a oni koji se za to opredele mogu očekivati solidnu perspektivu. 

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

utorak, 25. Maj, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije