Hakeri napali osiguravajuću kuću koja je nedavno isključila ransomware napade iz svojih polisa osiguranja

Hakerska grupa rekla je osiguravajućoj kući da ima desetak dana da sarađuje sa njima pre nego što objave sve osetljive podatke.

Nikola Momčilović
17/05/2021

Filijale francuske osiguravajuće kuće AXA na Tajlandu, u Maleziji, Hong Kongu i na Filipinima pogođene su ransomware napadima, svega nedelju dana nakon saopštenja ove osiguravajuće kuće da njihove polise sajber osiguranja izdate u Francuskoj više neće uključivati nadoknadu za isplate ransomware otkupa.

Avvadon, hakerska grupa koja stoji iza ovog napada, rekla je da je uspela da ukrade oko tri terabajta osetljivih podataka iz pogođenih filijala. Kompromitovani podaci uključuju medicinske izveštaje, kopije ličnih karata, izvode sa bankovnih računa, evidencije o uplatama, ugovore i još mnogo toga. Pored toga, došlo je i do DDoS napada (Distributed Denial of Service) na globalnim veb stranicama AXA-e zbog čega su juče tokom većeg dela dana bile nedostupne. Iako je tačan datum napada nepoznat, Avaddon je juče počeo da objavljuje neke ukradene podatke. 

Hakerska grupa je najavila u januaru da će pokrenuti DDoS napade kako bi uklonili sajtove dok ne započnu pregovore o plaćanju iznude. Bleeping Computer je prvi put izvestio o ovom novom trendu u oktobru prošle godine, kada su ransomware grupe počele da koriste DDoS napade kao dodatni vid pritiska.

Prošle nedelje su američki Federalni istražni biro (FBI) i Australijski centar za sajber bezbednost (ACSC) upozorili na napade Avvadona koji ciljaju organizacije u SAD-u i širom sveta. Nedavno je kompanija Colonial Pipeline, koja održava najveći naftovod u Sjedinjenim Državama, platila ruskoj hakerskoj grupi DarkSide skoro 5 miliona dolara otkupa.

AXA još uvek nije komentarisala iznos otkupnine koju traži Avvadon, a nisu saopštili ni da li nameravaju taj iznos da plate.

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 17. Maj, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije