IT giganti odlažu rad iz kancelarije do 2021, neki daju rad od kuće zauvek

Amazon je više puta odlagao povratak, Simensovi zaposleni će raditi s mesta na kojem su produktivniji, Google kod kuće do juna 2021, a radnici Twittera će doživotno birati mesto za rad.

Tomislav Jelesijević
28/07/2020

Vest od juče glasi da je Google odložio vraćanje svojih zaposlenih u kancelarije do leta 2021, od ranije znamo da je Amazon odložio taj rok do januara sledeće godine, a interesantna novost je da se konzervativni nemački gigant kao što je Siemens odlučio na to da zaposlenima i nakon pandemije omogući da izaberu da rade od kuće nekoliko dana nedeljno. Svašta se može i govoriće se o ovoj godini, ali je očigledno da će posledice po prirodu rada biti dalekosežne i duboke. 

Kada je prvi period naglog prelaska na rad od kuće počeo, bilo je mnogo skepse na svim nivoima, od celokupne organizacije takvog rada, sve do pojedinačne produktivnosti i motivisanosti, kao i psiholoških poteškoća koje bi mogle zadesiti radnike. 

Sve su to pretpostavke koje su manje-više uspešno prevaziđene, ili se na njima intenzivno radi u ovom trenutku. Postoje mnogobrojne inicijative i edukativni materijali koji su u prethodnim mesecima pokušali da razreše sve moguće probleme koje bi jedna kompanija, koja se prvi put susreće sa ovakvim oblikom poslovanja, mogla da ima.

Kako se svet s nedeljama koje su prolazile sve više navikavao na remote, donete su i prve velike odluke da se ovakav način rada ukoreni u mnogobrojnim kompanijama. 

Tako su predvodnici svi oni koji su prvi podigli ruku i rekli da će njihovi zaposleni ovako raditi i na duže staze, a odmah iza njih su i svi oni koji su odlučili da, zbog neizvesne situacije, prolongiraju povratak u kancelarije u odnosu na zadate rokove.

Najznačajnije kompanije koje su ostavile trag na celokupnu perspektivu rada od kuće slede u nastavku.

Twitter i rad od kuće zauvek

Svakako najsmelija odluka i jedna od najranijih, došla je iz Twittera. Sredinom maja izvršni direktor Džek Dorsi obavestio je svoje zaposlene da ne moraju da se vrate na radna mesta.

Facebook se u nedeljama koje su usledile oglasio da nastavi niz prolongiranja remote rada, te je najavio veliku inicijativu Facebooka da će do kraja 2030. polovina zaposlenih moći da radi od kuće. Jedan do razloga je što su rezultati postignuti tokom remote rada daleko bolji od očekivanih.

Pored navedenih, u tom periodu vodeće kompanije poput Slacka, Google-a i Amazona najavile su prvo odlaganje povratka u kancelarije. U maju se povratak predviđao tokom juna, ali se potom taj rok pomerio na početak jeseni.

Na kraju je Google odlučio da će njegovi zaposleni raditi od kuće do juna 2021. godine. To će uticati na više od 200.000 ljudi, koji rade za ovu kompaniju.  

Apple otvorio, pa zatvorio poslovnice

U kompaniji Apple počeli su polako da otvaraju svoje kancelarije i poslovnice, uz brojne adaptacije radnih procedura u skladu sa merama prevencije. Međutim, kako se pandemija u prošlom mesecu pogoršala, kompanija donosi odluku da ponovo zatvori svoje poslovnice, te je do kraja juna zatvoreno više od 30 radnji širom SAD-a.

Odluke da se remote rad prolongira stižu i iz Google-a koji u ovom trenutku do septembra radi na 10 odsto kapaciteta otvorenih zgrada. Većina zaposlenih nastavlja remote i u slučaju da im je potrebna dodatna oprema ostvaruju pravo na dodatnu finansijsku podršku od 1.000 dolara.

Amazon ponovo odlaže povratak

U prethodnoj nedelji iz kompanije Amazon najavljeno je još jedno pomeranje roka. Svi koji mogu da rade remote imaju pravo da ostanu da rade kod kuće sve do kraja godine, tačnije do osmog januara. Amazon je tim korakom produžio još dva meseca rada od kuće.

Simensovi zaposleni mogu da rade odakle god žele zauvek

Nemački Siemens je odlučio da svojim zaposlenima dozvoli da rade gde god žele tokom dva ili tri dana nedeljno. Kako kažu iz sedišta u Minhenu, novi model će omogućiti zaposlenima da rade s mesta na kojem se osećaju najproduktivnije.  

„Ove promene će biti povezane i sa drugačijim stilom liderstva, fokusiranim na rezultate, a ne na vreme provedeno u kancelariji”, rekao je izvršni izvršni direktor Roland Buš.

Taj modal će biti primenjen na više od 140.000 zaposlenih na oko 125 lokacija u 43 zemlje.

Pored ovih inicijativa poznato je da rad od kuće na neodređeno planiraju i Visible, Coinbase, Shopify, Square, Upwork i Slack. Do poslednjeg kvartala godine, ili do januara, od kuće rade zaposleni u Microsoftu, Adobe-u, Gartneru, Mastercardu, i mnogim drugim kompanijama.


Zapratite naše 2020? sadržaje

Kako bismo pomogli publici, a i sebi, oko odgovora na pitanje kako treba da rastemo i razvijamo se u narednom periodu, pozvali smo niz profesionalaca i preduzetnika da nam budu gosti narednih nedelja i podele sa nama iskustva i refleksije na dosadašnji tok ove 2020. godine, te razmišljanja o tome šta nas sve čega u narednom periodu.

Uz ove goste, naši članovi redakcije će u narednim nedeljama sa vama deliti pažljivo probrane vesti, analize i predviđanja uz koje ćemo svi moći da mudro i uspešno privedemo 2020. kraju, a zatim se najbolje moguće spremimo i za narednu godinu.

Sve članke Startit Dnevnika možete ispratiti putem Facebooka, Twittera ili prijavom za direktan prijem svih članaka direktno na vašu mejl adresu:

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

utorak, 28. Jul, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije