Juče je izvršni direktor Twitter-a Džek Dorsi obavestio svoje zaposlene da ne moraju da se vrate na radna mesta, čak i kada se mere zaštite od korona virusa potpuno obustave. Razlog je uspešnost dvomesečnog rada na remote režimu. Naravno, dozvola ne obuhvata radnike čije je fizičko prisustvo neophodno u kancelarijama.

Kako BuzzFeed News navodi, kompanija je početkom marta poslala svoje radnike kući i već tada su postojale naznake da će se odnos prema radnom mestu u narednom periodu menjati. HR direktorka kompanije je istakla da će skeptični radnici otkriti da mogu da napreduju čak i kada nisu u kancelarijama, a menadžeri da je moguće efikasno organizovati svoje zaposlene na remote režimu.

U istom obraćanju Dorsi je najavio moguć povratak u kancelarije tek od septembra. Sličnu odluku doneli su i Google, Facebook i Amazon, potvrdivši da se ne vraćaju u kancelarije pre jeseni

Već je poznat ovakav način rada i na globalnoj i domaćoj IT sceni. Podsetimo se da je kreator WordPress-a sa svojim timom 15 godina na remote režimu. Ovih dana razgovarali smo i sa više domaćih IT firmi da bismo saznali da li su donele odluku o povratku na radna mesta. Dobili smo različite odgovore, ne samo po pitanju predviđenog roka, već i po načinu adaptacije radnog mesta na nove okolnosti.