Ova funkcionalnost će uskoro biti dostupna

Ponedeljak 2. avgust
RS 41.65% · SAD 57.1% · EU 59.14%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama

$

99.1

Д

117.6

Д

Ƀ

39914.53$

CE

08:44 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

02:44 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

23:44 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

14:44 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

CE

08:44 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

02:44 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

23:44 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

14:44 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

$

99.1

Д

117.6

Д

Ƀ

39914.53$

RS 41.65% · SAD 57.1% · EU 59.14%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama
Pon 2. avg


Evropska centralna banka pokrenula dvogodišnje istraživanje oko uvođenja digitalnog evra

Digitalni evro neće zameniti keš, već će služiti kao dopunsko sredstvo plaćanja.

prenosimo
15/07/2021

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da pokreće analizu u sklopu projekta digitalne verzije evra koja bi dopunjavala gotovinu. Analiza će trajati dve godine i ima za cilj rešavanje ključnih pitanja u vezi sa dizajnom i distribucijom. Prema navodima ECB-a, digitalni evro mora biti u stanju da zadovolji potrebe Evropljana, istovremeno pomažući u sprečavanju nezakonitih aktivnosti i izbegavajući svaki neželjeni uticaj na finansijsku stabilnost i monetarnu politiku.

Analiza će se fokusirati na mogući funkcionalni dizajn zasnovan na potrebama korisnika. Uključivaće fokusne grupe, izradu prototipa i konceptualni rad. Pored toga, analiza će ispitati slučajeve upotrebe koje digitalni evro treba da pruži kako bi ispunio svoje ciljeve: da bude bezopasan, dostupan i efikasan oblik digitalnog novca centralne banke.

Digitalni evro omogućio bi potrošačima da plaćaju elektronskim putem, bez potrebe za novčanicama i kovanicama. Međutim, to bi „dopunilo” postojeći monetarni sistem, umesto da zamenjuje fizičku gotovinu.

Digitalne valute centralne banke svakako su inspirisane porastom kriptovaluta. ECB je prošlog meseca rekla da ukoliko države odluče da ne uvedu digitalne valute, to može predstavljati pretnju njihovoj monetarnoj autonomiji, ostavljajući ih zavisnim od malog broja dominantnih, često stranih provajdera plaćanja. Ukoliko ECB odluči da uvede digitalnu valutu, verovatno će slediti primer Kine u kojoj su već otpočela testiranja digitalnog juana u nekoliko gradova. 

Izvor: ECB, Bloomberg

UKRATKO
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
objavljeno 11:46 · 29. jul
Adecco Group akvizira AKKA Technologies za 2,4 milijarde $, najveća akvizicija u 25-godišnjoj istoriji švajcarske kadrovske kompanije
objavljeno 13:20 · 27. jul
Tesla ostvarila preko milijardu $ prihoda u drugom kvartalu, uprkos pandemiji zabeležila osmo uzastopno profitabilno tromesečje
objavljeno 15:52 · 26. jul
Uber Freight akvizira Transplace, kompaniju koja razvija špediterski softver, za 2,25 milijarde $
objavljeno 13:00 · 22. jul
Salesforce zvanično akvizirao Slack za 27,7 milijardi $
Predstavljamo poslodavca
ČITAJ JOŠ