Ova funkcionalnost će uskoro biti dostupna

Subota 27. februar
RS 14.05% · SAD 19.19% · EU 5.96%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama

$

96.7

Д

117.6

Д

Ƀ

47677.2$

CE

07:14 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

01:14 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

22:14 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

14:14 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

CE

07:14 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

01:14 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

22:14 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

14:14 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

$

96.7

Д

117.6

Д

Ƀ

47677.2$

RS 14.05% · SAD 19.19% · EU 5.96%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama
Sub 27. feb


Zagađenost vazduha na Zapadnom Balkanu smanjuje životni vek ljudi između 0,4 i 1,3 godine

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije loš kvalitet vazduha na Zapadnom Balkanu odnese čak oko 13.500 života godišnje.

prenosimo
23/02/2021

Tokom prethodnih meseci, zagađenost vazduha u našem regionu je bila na visokom nivou, što može imati veoma negativan uticaj na zdravlje ljudi. Kao rezultat, Udruženje Pravo na grad pokrenulo je kampanju pod nazivom Ujedinjeni Balkan za čist vazduh, kojom zahteva „da se smanjenje zagađenja vazduha definiše kao nacionalni, regionalni i međunarodni prioritet i da se integriše u sve procese planiranja”.

Koliki uticaj zagađen vazduh ima na stanovnike Zapadnog Balkana svedoče i statistike koje su objavile međunarodne organizacije. Prema podacima Zajedničkog istraživačkog centra Evropske Unije, zagađenje vazduha u našem regionu prosečno doprinosi smanjenju očekivanog životnog veka ljudi između 0,4 i 1,3 godine, dok prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije loš kvalitet vazduha na Zapadnom Balkanu odnese čak oko 13.500 života godišnje. Udruženje takođe naglašava i da zdravstveni troškovi koji nastaju zbog rada termoelektrana na ugalj u ovom regionu doprinose troškovima koji se procenjuju na 1,2 do 3,4 milijardi evra godišnje.

Zagađenost vazduha je problem za celu planetu. Prema zvaničnim statistikama Svetske zdravstvene organizacije 92 odsto nas živi u područjima gde zagađenje vazduha premašuje smernice za koje se smatra da su bezbedne, 9 od 10 ljudi udiše zagađeni vazduh svakog dana, a svake godine se dogodi 4,2 miliona prevremenih smrtnih slučajeva kao posledica izloženost zagađenju vazduha.

O problemu zagađenog vazduha u gradovima Srbije tokom proteklih godinu dana smo već pisali, a ovde možete pogledati naše prethodne tekstove o zagađenosti vazduha u BeograduNišu i Čačku.

Izvori: Nova Ekonomija, BreezoMeter

UKRATKO
objavljeno 17:42 · 26. feb
Coinbase izlazi na berzu
objavljeno 17:38 · 26. feb
Veštačka inteligencija pomaže u prijavljivanju sive ekonomije
objavljeno 14:14 · 26. feb
Twitch uklonio Amazonove oglase
objavljeno 18:32 · 25. feb
Tri srpska startapa uskoro u Kini
objavljeno 17:43 · 25. feb
Od jula se ukida roming na Zapadnom Balkanu
Predstavljamo poslodavca
ČITAJ JOŠ

Unesite termine za pretragu