Ova funkcionalnost će uskoro biti dostupna

Utorak 22. jun
RS 39.59% · SAD 53.03% · EU 47.4%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama

$

98.8

Д

117.6

Д

Ƀ

29925.17$

CE

16:51 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

10:51 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

07:51 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

22:51 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

CE

16:51 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

10:51 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

07:51 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

22:51 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

$

98.8

Д

117.6

Д

Ƀ

30034.3$

RS 39.59% · SAD 53.03% · EU 47.4%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama
Uto 22. jun


Salvador postao prva zemlja koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

Vrednost bitkoina skočila je 5 odsto nakon izglasavanja zakona.

prenosimo
09/06/2021

Salvador je postao prva država koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Zakonodavci u Kongresu centralnoameričke zemlje glasali su u velikoj većini u korist novog zakona, koji je dobio 62 od ukupna 84 glasa. 

Svrha ovog zakona je da reguliše bitkoine kao zakonsko sredstvo plaćanja koje se može koristiti  u bilo kojoj transakciji koju privatno ili pravno lice zahteva da izvrši, navodi se u zakonu. Cene u zemlji se sada mogu prikazivati u bitkoinima, porezni doprinosi mogu se plaćati digitalnom valutom, a razmene u bitkoinu neće biti podložne porezu na kapitalnu dobit.

Zakon takođe kaže da će država promovisati neophodnu obuku i mehanizme kako bi stanovništvo moglo da pristupi bitkoin transakcijama, jer približno 70 odsto Salvadora nema pristup tradicionalnim finansijskim uslugama. Kriptovaluta se sada posmatra kao način za povećanje finansijske inkluzije.

Bitkoin je poznat po divljim promenama cena zbog čega mnogi kritičari smatraju da ne može da bude efikasna valuta, a spominju se i problemi sa Međunarodnim monetarnim fondom, od kog traži pomoć. Još uvek je nejasno kako će tačno Salvador uvesti bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ali će mera stupiti na snagu za 90 dana. Trenutna zvanična valuta ove centralnoameričke zemlje je američki dolar, ali se u zakonu predviđa da će kurs bitkoina prema dolaru diktirati slobodno tržište.

Uprkos svemu, deluje da je ozvaničenje upotrebe kriptovalute u jednoj državi pokazatelj da se kripto uključuje u zvanične finansijske krugove. Ostaje da se vidi kakav će ovo uticaj imati na druge zemlje, naročito one u razvoju, gde kriptovalute nude najviše neposrednih prednosti. 

Izvor: CNBC

UKRATKO
objavljeno 13:15
Bečki GoStudent, koji povezuje đake sa nastavnicima, uzeo novu investicju od 205 miliona €, jedan od najvrednijih edtech startapa u Evropi
objavljeno 17:12 · 21. jun
Hongkonški kripto startap Amber postao jednorog nakon investicije od 100 miliona $
objavljeno 12:56 · 21. jun
Anduril, odbrambena tehnološka kompanija, uzela novu investiciju od 450 miliona $
objavljeno 16:35 · 18. jun
Malware, nazvan Vigilante, sprečava žrtve da preuzimaju piratski softver
objavljeno 14:46 · 18. jun
Generacija Z pokazuje veliki apetit za video igre, a 86% njih koristi mobilne uređaje i za gejming, navodi istraživanje
Predstavljamo poslodavca
test1 top image
PREDNOSTI RADA U TELESIGNU
EGZOTIČNE DESTINACIJE
BALANS VREMENA
ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
FITNES PROGRAM
DOGAĐAJI I PROSLAVE
PARKING I BUSPLUS
GAME ROOM
PROGRAM PREPORUKA
ZDRAVE PAUZE
MASAŽE
TRENINZI I KONFERENCIJE
#TELESIGN TOGETHER
ČITAJ JOŠ

Unesite termine za pretragu