Preduzetnici u IT-u: zarađuju više od nepreduzetnika, obrazovaniji su — i skloniji ostanku u Srbiji

U nastavku analize naše ankete o osobinama lokalne programerske scene bavimo se preduzetništvom i saznajemo koliko je koncept vođenja sopstvenog posla napredovao tokom proteklih godina.

Ana Yorke
22/09/2017

Nakon kraće pauze, vraćamo se analizi naše velike ankete o osobinama lokalne IT industrije. U prethodnim tekstovima ste čitali o platama, odnosno najbitnijim faktorima zadovoljstva za programere na radnom mestu, kao i razlikama između programera i programerki u Srbiji.

Ovoga puta stižemo i do jednog od najsveobuhvatnijih aspekata ovogodišnjeg istraživanja, odnosno preduzetništva u IT-u. Zanimalo nas je ko su sve preduzetnici, kada i kako se opredeljuju da počnu sa radom na taj način, sa kim rade i koliko su zadovoljni, te kakve planove i želje imaju za svoje firme.

Opšti profil

Pre svega, u anketi se ukupno 10% svih ispitanika izjasnilo kao “preduzetnik”, odnosno kao osoba koja ima svoju firmu u kojoj zapošljava druge ljude.

Oko 65% svih preduzetnika su u preduzetništvo ušli nakon što su se bavili programiranjem kao frilenseri (20%), ili radeći za neku firmu (45%). Blizu 10% je navelo da se pre IT preduzetništva bavilo potpuno drugom strukom, što je svakako ohrabrujući podatak za ljude koji veruju da vlasnik IT firme možete postati samo ako ste programer. Zanimljivo je da je oko 23% ispitanih preduzetnika u takav poduhvat ušlo direktno “sa fakulteta”, dok je svega 2% preduzetnika osnovalo sopstvenu firmu iz nezaposlenosti.

Nažalost, među preduzetnicima je čak drastično manje žena nego među programerima — svega 3,65% lokalnih preduzetnika su žene (programerki ima 11,59%). Teško je spekulisati o uzrocima ovakvog poretka. Primera radi, prošlogodišnji članak na Forbesu govorio je o zlatnom dobu preduzetništva među ženama — u 2012. godini u SAD, žene su vlasnice 36% svih biznisa, što je bilo povećanje od 30% u odnosu na 2007. Prema Kaufmanovom indeksu startap aktivnosti, danas su 40% svih preduzetnika u SAD žene.

Nažalost, Srbija još ni izbliza ne prati taj trend; nadamo se skorom ekonomskom i društvenom napretku koji bi obezbedio ravnopravan položaj žena u lokalnom društvu, te boljih uslova za napredak njihovih karijera i finansijsku stabilnost.

Kada je iskustvo u pitanju, ne čudi podatak da su preduzetnici u proseku stariji i radno iskusniji od programera. Preduzetnici u proseku imaju 33 godine i devet godina radnog iskustva — programeri 30 godina i pet godina u poslu. Čak 82% svih preduzetnika su iz Beograda (58%), ili Novog Sada (24%). Startit će i narednih godina nastaviti da radi na “decentralizaciji” dobrih ideja i prilikama za ljude iz svih krajeva Srbije da se okušaju u preduzetničkim vodama.

Obrazovanje i poslovni profil

Preduzetnici u Srbiji se prvi put za IT zainteresuju godinu dana ranije u odnosu na ostale — sa 16 godina. Oko 72% svih preduzetnika ima završen fakultet (48%), master (19%), ili doktorat (5%).

Kada su u pitanju poslovni profili, očekivano, više od polovine svih preduzetnika sebe vidi kao “seniore” — 53%. Oko 32% se izjašnjavaju kao “mediori”, dok je svega 15% juniora.

Zanimljivo je da se čak 57% preduzetnika po profilu rada izjasnilo kao “full stack programer”, mada ovaj podatak ne čudi ako uzmemo u obzir prosek od devet godina radnog iskustva i nivo obrazovanja većine. Oko 20% preduzetnika su front-end programeri, svega 11% su back-end programeri, dok je mobilnih programera 8%. Samo 3% se izjasnilo kao “data processing” stručnjak, dok je po 1% otišao na DevOpse i programere hadvera, odnosno robotičare.

Ako se osvrnemo na programske jezike i tehnologije u kojima rade (ili su radili) preduzetnici, ubedljivo najviše ih dolazi iz PHP-a, 28%. Sledi JavaScript sa 16%, te HTML/CSS sa 14%. Zanimlijvo je da samo 3% preduzetnika radi, ili je radilo u Pythonu, a tek 1% koristi C++.


Za oko 7% svih ispitanika ankete, preduzetništvo je glavni izvor prihoda. Bitno je napomenuti da preduzetnici u proseku zarađuju značajno više od ne-preduzetnika: 1.818 evra neto mesečnih prihoda, naspram 1.442 evra.

Klijenti i zarada

Pomalo je iznenađujuć podatak da prosečna firma jednog preduzetnika u Srbiji broji čak 122 zaposlena. Među njima je gotovo jednaka distribucija organizacionih profila: sopstvene proizvode i/ili usluge razvija 32% firmi, 35% razvija proizvode/usluge za druge firme ili lica, dok 33% radi mešovito.

Kako se u globalnoj ekonomiji planeta svakim danom “smanjuje”, očekivano je bilo videti da su klijenti oko 40% kompanija preduzetnika — iz celog sveta. Oko 17% preduzetnika radi za klijente iz Severne Amerike, 14% za klijente iz Zapadne Evrope; čak 21% radi za klijente iz Srbije, dobro iznenađenje. Svega 5% radi za klijente iz Centralne Evrope, 2% za klijente iz Istočne Evrope, dok sa Afrikom, Australijom i Bliskim Istokom ne sarađuje niko od ispitanih preduzetnika.

Načelno, preduzetnici su jednako zadovoljni svojim karijerama kao i ne-preduzetnici — prosečna ocena je 4.

Stavovi

Nije tajna da je preduzetništvo izuzetno popularan vid karijernog puta za pojedinca u današnjem svetu, dok postoje tvrdnje i da je najsigurniji način za razvoj karijere. Za ovakav vid “kreativnog uništavanja” zainteresovano je čak 87% svih ispitanika, od kojih 34% planira da jednog dana postane preduzetnik, dok je 14% već krenulo da radi na “osamostaljivanju” i započinjanju sopstvenog biznisa. Oko 32% ispitanika navodi da bi za preduzetništvo bilo raspoloženo samo ukoliko se “ukaže dobra prilika”.

Naposletku, preduzetnici su skloniji ostanku u Srbiji od ne-preduzetnika — 42% preduzetnika ne planira da se seli, naspram svega 24% ne-preduzetnika, a tek oko 5% je već napustilo zemlju. Nadamo se da ovaj manjak želje za odlaskom znači da im firme odlično posluju!

Pogledajte još i:

Rezultati istraživanja: Domaći programeri zadovoljni poslom, zarađuju još više i žele da uče Python

Programerke i programeri — žene duplo jače u formalnom obrazovanju, muškarci 30% u zaradi

Plata i projekti najbitniji faktor zadovoljstva programera — šta sve utiče na njihov odnos prema poslu

Ana Yorke

Objavio/la članak.

petak, 22. Septembar, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Ivan

subota, 23. Septembar, 2017.

Iako su rezultati zanimljivi, mislim da nisu verni realnosti. Iako svakako ovakve informacije jedu korisne, mislim da istrazivanja ovog tipa moraju da se rade po odgovarajucoj metodologiji, ukljucujuci tu i odabir ispitanika, kao i eventualnu notmalizaciju podataka.

Milos

petak, 22. Septembar, 2017.

To! Ovo je pravi članak za StartIt.