profile picture

Neki rukovodioci Amazona zapošljavaju ljude samo da bi ih otpustili zbog interne politike

Praksa se među menadžerima naziva „unajmiti za otkaz”.

prenosimo
12/05/2021

Interna politika Amazona nalaže da kompanija svake godine otpusti određeni procenat zaposlenih kako bi ispunili ciljeve internog prometa radnika. Neki menadžeri kažu da su zbog velikog pritiska da ispune te ciljeve zapošljavali ljude koje nameravaju da otpuste u roku od godinu dana.

Amazon ima složen sistem za pregled učinka kompanije. Jedan od ključnih delova ovog postupka je metrika koja se naziva „nezažaljena stopa iscrpljenosti (URA)”, koja predstavlja procenat zaposlenih koje menadžeri mogu da izgube bez žaljenja, bilo otkazom ili dobrovoljnim odlaskom iz kompanije. 

Na menadžere se vrši pritisak da ispune ciljeve koje postavlja URA, na ovaj ili onaj način. Prema memorandumu koji je prethodno objavio Business Insider, timovi Amazon Web Services koji nisu ispunili ciljeve URA-e 2020. godine morali su da nadoknade razliku 2021. godine. Drugim rečima, ako bi određeni tim otpustio 3 odsto radnika jedne godine, a cilj koji nalaže URA bio 5 odsto, taj tim bi naredne godine morao da otpusti 7 odsto radnika.

Portparol Amazona je negirao da je kompanija angažovala zaposlene s namerom da ih otpusti i dodao da se u sklopu firme ne koristi fraza „unajmiti za otkaz”.

Izvor: Business Insider

 

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca
ČITAJ JOŠ