Izmene Zakona o porezu na dohodak građana ušle u Parlament — pet od devet tačaka Testa samostalnosti doživelo promene

Kao što je i ranije nagoveštavano, početak primene Testa samostalnosti odložen je za 1. mart 2020. godine, dok će planirane olakšice biti dostupne od samog početka naredne godine.

Sanja Vatić
04/11/2019

Vlada je danas saopštila da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana ušao u skupštinisku proceduru. Kako stoji u saopštenju, nakon tribina održanih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu sam tekst Predloga je pretrpeo izmene u odnosu na onaj koji je najavljen krajem septembra, i u tom izmenjenom obliku sada ulazi u Parlament.

Kao što je i ranije nagoveštavano, početak primene Testa samostalnosti odložen je za 1. mart 2020. godine, dok će planirane olakšice biti dostupne od samog početka naredne godine. Osim pomeranja datuma, i pet od devet kriterijuma Testa samostalnosti je doživelo promene.

Kako objašnjavaju iz Vlade, izmenjen tekst bi trebalo da suzi prostor za široko tumačenje najavljenih kriterijuma. Konkretno, preformulisane su druga, treća, peta, osma i deveta tačka, i to na sledeći način:

2) iz kriterijuma koji ispituje samostalno obavljanje delatnosti kroz proveru toga da li preduzetnik koristi prostorije ili koristi materijal, alate, opremu i nematerijalna sredstva za rad koje obezbeđuje ili finansira ili poseduje nalogodavac, isključen je deo koji se tiče obezbeđivanja materijala od strane nalogodavca, dok je korišćenje opreme prebačeno u peti kriterijum s posebnim akcentom na to da korišćenje specijalizovane opreme potrebne za određeni posao neće biti indikator nesamostalnosti,

3) iz kriterijuma da nalogodavac vrši osposobljavanje preduzetnika i rukovodi procesom rada je izbačen deo koji se tiče rukovođenja i takođe prebačen u peti kriterijum, gde je naglašeno da se rukovođenje koje nastaje uobičajenim naručivanjem i praćenjem toka obavljanja posla od samostalnog preduzetnika neće smatrati indikatorom nesamostalnosti,

5) u petom kriterijumu više se ne nalazi deo teksta koji se tiče obavljanja posla u timu,

8) zabrana obavljanja delatnosti za druge nalogodavce je isključena kao kriterijum za slučajeve kada se radi o ograničenom broju direktnih konkurenata nalogodavcu,

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 4. Novembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Ana

nedelja, 19. Januar, 2020.

advokati imaju izvršnu vlast iliti pravosudje, te znaju kako treba zaskočiti pravo a naravno da se prvo bore za sebe. bilo bi pošteno da radi i tužilaštvo kalo treba a još kad bi vratili SDK ptica ne bi mogla da preleti neviđena....a to je dok pukneš prstima..

Vladimir

petak, 8. Novembar, 2019.

Drage kolege ova situacija se mozda mogla /moze resiti strajkom. Advokati su pre par godina pokazali kako se to radi i odbranili su svoje interese. Ali za razliku od svih drugih grupacija u ovoj drzavi ciji su interesi naruseni oni su bili dobro organizovani, jedinstveni i istrajni. Znalo se ko zastupa njihove interese (Advokatska komora Srbije), znalo se ciju sve podrsku imaju, odnosno ko sve stupa u strajk do razresenja situacije (svi clanovi komore = svi advokati) i znalo se sta je na kocki i sta su ulozi - bili su svesni (kratkorocnih) materijalnih posledica, ali gledajuci dugorocno svim advokatima je bilo jasno da je bolje biti par meseci bez primanja, nego trajno davati ogroman deo svojih prihoda. E sada ako znamo da je pausalaca koji ce biti pogodjeni ovim izmenama nekoliko puta vise nego advokata i ako znamo da par stotina firmi (koje placaju ogromne poreze ovoj drzavi) zavisi od tih pausalaca i ako znamo da ti pausalci donose nekoliko stotina puta vise para drzavi nego advokati, pravo je pitanje sta sprecava pausalce koji ce biti pogodjeni ovim izmenama da se organizuju i zastite svoj interes? Ali je jos bolje pitanje zasto svi oni pojedinci koji u ovom momentu nisu pausalci a imali su do juce mogucnost da to budu i time uvecaju sebi prihode za 50% ne podrze kolege. Jer ako se sada odbrani institucija pausalca i ostanu isti uslovi (kao i svim drugim pausalcima, recimo advokatima) zar ne bi bilo svima bolje?

Deadpool KG

četvrtak, 7. Novembar, 2019.

@DB: Brate nema šta sramota. Nismo mi taksi mafija, pa da imamo predstavnika (čitaj predstavnicu) klana u ministarskoj fotelji. Rešile Dahije da nam sednu na kičmu, a imaju moć. U radnu grupu nisu hteli da prihvate bilo koga ko je protiv ovog zakona, savetovali se samo sa onima koji su lobirali za i sa neutralcima. Tako je to u okupiranoj državi, jedina je sramota što nismo okupirani od strane nekog stranog, nego od sopstvene mafije. Pozz

DB

četvrtak, 7. Novembar, 2019.

Sramota je da se IT kao jedna od najkvalitetnijih grana privrede u Srbiji degradira jednim "dekretom" koji je usvojio par kozmetickih promena. Ne znam ko su predstavnici IT zajednice koji su zastupali interese IT strucnjaka, ali su svakako posao odradili katastrofalno.

Deadpool KG

četvrtak, 7. Novembar, 2019.

Da li je pomeren i rok za ostvarenje olaksica? Tj. da li je i dalje 30.04.2020 ili su i to pomerili shodno pomeranju roka primene?

Dragan

utorak, 5. Novembar, 2019.

Mogle bi deo tereta da snose i velike kompanije, koje su umesto povecanja plata nudile opciju pausala i time dobijala zadovoljnog radnika. Takodje je jedno od resenja raditi part time za dve ili vise kompanija. Time bi agencije bile samostalne. Ali ovo resenje predstavlja problem kompanijama koje outsourceuju tog inzenjera. Prve kompanije koje razmotre part time ugovore za pausalce mogle bi da izvuku najvecu korist.

Miodrag

utorak, 5. Novembar, 2019.

Pitanje za stavku 6, ako zakon krene da se primenjuje npr od prvog marta 2020. godine... Sta se podrazumeva pod "odnosnu poresku godinu"? Za koji tacno period ce se gledati da li je od jednog klijenta zaradjeno vise od 70% ukupno ostvarenog prihoda?

teo

ponedeljak, 4. Novembar, 2019.

kako smo se nadali, dobro smo se udali. kod mene situacija sada dosta čistija kad su rešili zabranu rada za druge nalogodavce

Vladimir

ponedeljak, 4. Novembar, 2019.

Izgleda da je neko (bar malo) uključio mozak, doduše sa zakašnjenjem. Nisu svi problemi rešeni, ali ima pomaka.

Petar

ponedeljak, 4. Novembar, 2019.

Da li znamo kad će se otprilike izglasati ove promene?