Digitalna zajednica: „Predložene mere podstiču odlazak IT stručnjaka iz Srbije”

Organizacija Digitalna zajednica odreagovala je na predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana pozvavši premijerku Brnabić i ministra Malog da zaustave donošenje predloga.

Sanja Vatić - 30. Oktobar, 2019.

Nakon što je polovinom meseca objavila prvo saopštenje za javnost, organizacija Digitalna zajednica (DZ) je pre dva dana uputila otvoreno pismo povodom poreskih izmena. DZ u pismu podseća da se stručna javnost koju su okupili protivi najavljenim merama, ali i da je spremna da razgovara sa inicijatorima promena koje su se našle u Zakonu o porezu na dohodak građana.

(Podsećanja radi, DZ je nezavisna organizacija koja pretenduje da okupi pojedince, preduzetnike, osnivače startapa, firme, organizacije, entuzijaste i aktiviste oko ideje stvaranja zajedničke platforme za dugoročni uspeh i razvoj digitalne zajednice u Srbiji. Nastanak ove grupe iniciran je neposredno pošto je krajem prošlog meseca Vlada Republike Srbije iznela predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana.)

Ovom prilikom DZ je izrazila svoju zabrinutost kroz navođenje pet spornih tačaka koje se tiču najavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana. Tako se kao prvi problem ističe mogućnosti nastanka pravne i poslovne nesigurnost uz onemogućavanje daljeg rasta i razvoja. Prema njihovim rečima, umesto jednakih uslova za sve, odredbe predloga Zakona unose podele i diskriminaciju u industriju, pravnu i poslovnu nesigurnost u domaće preduzetništvo i onemogućavaju dalji rast i razvoj domaće digitalne industrije, a posebno industrije informacionih tehnologija.

Dodatno, test samostalnosti, kojeg većinski (7 od 9) čine opisni a ne precizni kriterijumi, dozvoljava preveliku slobodu tumačenja bilo kojoj strani. Kao takav, on je potpuno neprihvatljiv kao mera diskriminacije samostalnosti preduzetnika.

Osim nepreciznosti, Vladi zameraju i što nema odgovor na pitanje šta se dešava nakon perioda prilagođavanja od tri godine, koji su dugoročni efekti i koraci nakon usvajanja izmena.

Kako se takođe navodi u pismu, jedan od problema je i taj što predstavnici Vlade nisu dali razloge za odsustvo javne rasprave i uvođenje zakona po hitnom postupku, kao i taj što su izmene najavljene tek nekoliko meseci pred početak primene, čime zainteresovanima nije ostalo dovoljno vremena da reaguju.

Na sve ovo, u pismenom obraćanju se osuđuje kriminalizacija IT profesionalaca ili, kako kažu:

Posebno nas zabrinjavaju izjave predstavnika Vlade i Ministarstva finansija da IT preduzetnici trenutno posluju van važećih zakona Republike Srbije. Načelo fakticiteta, na koje se Vlada i njeni predstavnici pozivaju, shvatamo ali ne razumemo kriminalno etiketiranje preduzetnika u IT industriji. Dodatno, osuđujemo kampanju koja se trenutno sprovodi u medijima a koja, pored promocije predloženih izmena Zakona, pokušava da u široj javnosti predstavi IT preduzetnike kao građane koji izbegavaju svoje obaveze prema državi i društvu.

Kao vrlo moguću posledicu uvođenja najavljenih izmena vide i nešto što se poslednjih dana sve češće čuje: odliv mozgova i iseljavanje stručnog kadra, smanjenje konkurentnosti domaće IT industrije, finansijsku nesigurnost preduzetnika, monopolizaciju domaćeg digitalnog ekosistema i narušavanje konkurencije.

Osim navođenja spornih tačaka, na samom kraju dopisa DZ je stavila akcenat na potrebu za otvaranjem dijaloga između Vlade i reprezentativnih predstavnika svih činilaca digitalnog ekosistema, a premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog pozvala da odlože usvajanje predloženih izmena Zakona dok se pomenuti dijalog ne desi.

Pridruži se → prvo predstavljanje rada Tesla Nationa