profile picture

EU stopirala plan o digitalnom porezu pod pritiskom SAD

G20 dao zeleno svetlo za globalni porez od najmanje 15 odsto. 

prenosimo
13/07/2021

Evropska unija je zamrzla plan uvođenja digitalnog poreza dok traju pregovori u OECD-u o reformi oporezivanja multinacionalnih kompanija, koji treba da se završe u oktobru, a sve pod pritiskom iz Vašingtona. 

Portparol Evropske komisije rekao je da uspeh tog procesa zahteva poslednji podsticaj od svih strana i da se Komisija usredsredila na taj cilj. Plan za uvođenje digitalnog poreza u EU bio je među novim resursima koje je Unija želela da iskoristi da finansira svoj plan obnove od 750 milijardi evra.

Međutim taj plan je izazvao američke kritike. Vašington je smatrao da je plan diskriminatorski prema američkim tehnološkim gigantima kao što su Amazon, Google ili Facebook.

Ministri ekonomije i finansija Grupe 20 — industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – dali su u subotu zeleno svetlo za sporazum o oporezivanju multinacionalnih kompanija prema kojem će globalni porez biti najmanje 15 odsto.

Reforma koju su ministri finansija G20 odobrili u subotu ocenjena je kao „revolucionarna” i cilj joj je da se okončaju poreski rajevi. Detalji te reforme treba da se razmotre i usaglase do oktobra u okviru OECD-a da bi mogli da budu primenjeni od 2023.

Prema sporazumu postignutom u okviru G20, zemlje se pozivaju da ukinu postojeće digitalne poreze koje SAD smatraju diskriminatorskim i da se uzdrže od uvođenja sličnih mera u budućnosti, rekla je američka ministarka finansija. 

Izvor: Danas

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Cutting Edge Technologies
Ambitious And Industry Changing Projects
Long Term Career Development
Competitive Compensation
Private Health Insurance
Life Insurance
Detailed Mentoring
International Conferences
Work-Life Balance
Cozy Offices
ČITAJ JOŠ