profile picture

EU planira da olakša praćenje bitkoin transfera, uz obavezno navođenje ličnih podataka

Nova pravila takođe bi zabranila pružanje anonimnih novčanika za digitalnu imovinu.

prenosimo
21/07/2021

Predložene promene zakona Evropske unije primorale bi kompanije koje vrše transfere bitkoinima ili drugom digitalnom imovinom da prikupljaju podatke o primaocu i pošiljaocu. Prema navodima Evropske komisije, predložene promene bi olakšale praćenje transfera kriptovaluta, što bi pomoglo u zaustavljanju pranja novca i finansiranja terorizma. 

Evropska komisija se zalaže da transferi u kriptovaluti podležu istim propisima protiv pranja novca kao i obični elektronski transferi, pa je jedan od predloga da kompanije koje obavljaju transfere kriptovalute budu u obavezi da navedu ime, adresu, datum rođenja i broj računa primaoca.

Iako su neki dobavljači usluga upravljanja kripto-imovinom već obuhvaćeni pravilima protiv pranja novca, novi predlozi bi dodatno proširili ova pravila na čitav kripto-sektor, obavezujući sve pružaoce usluga da vrše dužni nadzor, objasnila je Komisija. Da bi predlozi postali zakon, potreban je sporazum država članica i Evropskog parlamenta, a nova pravila bi mogla da budu usvojena za dve godine.

U Srbiji se trenutno zakoni dotiču kriptovaluta samo kroz regulative o pranju novca i zabrani finansiranja terorizma. Ta zakonska rešenja ne sprečavaju u potpunosti da do prevara dođe, ali s druge strane, otežavaju razvoj digitalne industrije. Regulativa kriptovaluta u Srbiji bi trebalo da bude takva da privuče strane kompanije, a da one postojeće ne gurne iz zemlje. Da bi se to desilo potrebno je, između ostalog, rešiti pitanje PDV-a, konverzije i poreza.

Izvor: BBC

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca
ČITAJ JOŠ