Besplatan kurs programiranja za srednjoškolce u Startit Centru Inđija

Kurs će trajati od 19. do 21. marta, a namenjen je svim zainteresovanim srednjoškolcima.

Tatjana Milošević - 12. Mart, 2018.

Startit Centru Inđija, 19, 20. i 21. marta realizovaćemo kurs pravljenja igara u Scratchu za sve zainteresovane srednjoškolce. Pohađanje kursa je besplatno, u pitanju je upis novih polaznika, i to za sledeći termin:

Scratch je programski jezik, kao i zajednica korisnika. U njemu deca od osam do 16 godina (ali i odrasli) mogu da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom tri dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre… Cilj programa je da svako dete do kraja radionice uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece, sastavi svoju igru.

1. dan — Upoznavanje sa grupom i sa Scratchom, te načinom na koji se koristi.

2. dan — Kreiranje i kontrolisanje elementa i načini na koji se stvara program i ispravljaju greške. Ubacivanje zvuka i dijaloga, te stvaranje scena.

3. dan — Učenje o animacijama, od ubacivanja grafičkih elemenata do njihovog pokretanja i kretanja po ekranu. Načini na koji se svi prethodni elementi sklapaju u interaktivnu celinu, uključujući način da se prati stanje igre (početak, brojanje poena, kraj).

O predavaču

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio Supersonic Parachute timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim dizajner igara i producent. Uporedo s tim je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indie-scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom 15 godina rada u pozorištu kroz mnoštvo radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu Scratcha u dečjem kulturnom centru Agora u Segedinu, odlučio je da prilagodi zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

Utisci sa Leta dečijih programa

Kako je bilo na predhodnim kursevima i kakvi su utisci dece koja su prošla kroz naše programe, ali i roditelja možete da pročitate u tekstovima koje je napisao naš predavač Ranko Trifković:

Kad deca više neće da gledaju crtaće: Utisci iz prve nedelje Leta dečijih programa

Tajna dobrog podučavanja je učenje kroz istraživanje — 2. nedelja dečjih programa

Utisci sa trećeg jednonedeljnog kursa programiranja igara u Scratchu

Bolje se uči uz jasan cilj — utisci nakon četvrte nedelja kursa programiranja za klince i klinke

Prijava

Zainteresovani mogu da se prijave popunjavanjem ove forme. Sve polaznike ćemo direktno kontaktirati telefonom 17. marta radi potvrde prisustva.