Ova funkcionalnost će uskoro biti dostupna

Utorak 22. jun
RS 39.59% · SAD 53.03% · EU 47.4%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama

$

98.8

Д

117.6

Д

Ƀ

30314.59$

CE

16:55 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

10:55 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

07:55 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

22:55 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

CE

16:55 Central European Time: Beograd, Berlin, Pariz

ET

10:55 Eastern Time: Njujork, Boston, Majami

PT

07:55 Pacific Time: San Francisko, Los Anđeles, Sijetl

CS

22:55 China Standard Time: Peking, Šangaj, Singapur

$

98.8

Д

117.6

Д

Ƀ

30314.59$

RS 39.59% · SAD 53.03% · EU 47.4%
Procenat vakcinisanog stanovništva prema poslednjim informacijama
Uto 22. jun


Amazon, Twitter, Reddit pali zbog jednog CDN-a, posledice konsolidacije internet infrastrukture

Serveri su bili oflajn oko dva sata.

prenosimo
09/06/2021

Veći broj veb stranica bio je oflajn u utorak ujutro nakon prekida rada dobavljača CDN usluga Fastly. Korisnici Interneta nisu mogli da pristupe vestima, platformama onlajn trgovine, pa čak ni veb lokacijama američke vlade. Pogođeni su svi, od Amazona, preko New York Times-a do Bele kuće. 

Fastly je mreža za isporuku sadržaja (CDN) koja održava mrežu servera koji brzo prenose sadržaj sa veb lokacija do krajnjih korisnika. Kompanija među svojim mušterijama ima Twitch, Reddit, Amazon, Stack Overflow i nebrojene medijske kuće. Ono što je problematično je da sama priroda takve mreže takođe znači da se problemi mogu brzo proširiti i odjednom uticati na više mušterija. U ovom slučaju, prekid je zahvatio desetine zemalja širom Amerike, Evrope i Azije, kao i Južne Afrike. 

Sve više kompanija koje pružaju CDN usluge se konsoliduju, što znači da veb sajtovi zavise od sve manjeg broja dobavljača. Ovo je jedan od razloga zašto je pad Fastly-ja bio toliko rasprostranjen, posebno imajući u vidu da je izuzetno je popularan među najvećim internet kompanijama.

Iako se čini da je problem zasad rešen, biće potrebno neko vreme da se tačno odredi šteta nastala usled pada servera. Činjenica da se toliko veb lokacija oslanja na sve manje dobavljača CDN usluga čini svaki pojedinačni incident prilično značajnim za prosečnog korisnika Interneta koji je samo želeo da kupi neke stvari na Amazonu ili pročita vesti, a kako je očigledno, kaskadni efekat ima ogromne posledice i po same kompanije.

Izvor: Vox

UKRATKO
objavljeno 13:15
Bečki GoStudent, koji povezuje đake sa nastavnicima, uzeo novu investicju od 205 miliona €, jedan od najvrednijih edtech startapa u Evropi
objavljeno 17:12 · 21. jun
Hongkonški kripto startap Amber postao jednorog nakon investicije od 100 miliona $
objavljeno 12:56 · 21. jun
Anduril, odbrambena tehnološka kompanija, uzela novu investiciju od 450 miliona $
objavljeno 16:35 · 18. jun
Malware, nazvan Vigilante, sprečava žrtve da preuzimaju piratski softver
objavljeno 14:46 · 18. jun
Generacija Z pokazuje veliki apetit za video igre, a 86% njih koristi mobilne uređaje i za gejming, navodi istraživanje
Predstavljamo poslodavca
ČITAJ JOŠ

Unesite termine za pretragu