Amazon, Twitter, Reddit pali zbog jednog CDN-a, posledice konsolidacije internet infrastrukture

Serveri su bili oflajn oko dva sata.

prenosimo
09/06/2021

Veći broj veb stranica bio je oflajn u utorak ujutro nakon prekida rada dobavljača CDN usluga Fastly. Korisnici Interneta nisu mogli da pristupe vestima, platformama onlajn trgovine, pa čak ni veb lokacijama američke vlade. Pogođeni su svi, od Amazona, preko New York Times-a do Bele kuće. 

Fastly je mreža za isporuku sadržaja (CDN) koja održava mrežu servera koji brzo prenose sadržaj sa veb lokacija do krajnjih korisnika. Kompanija među svojim mušterijama ima Twitch, Reddit, Amazon, Stack Overflow i nebrojene medijske kuće. Ono što je problematično je da sama priroda takve mreže takođe znači da se problemi mogu brzo proširiti i odjednom uticati na više mušterija. U ovom slučaju, prekid je zahvatio desetine zemalja širom Amerike, Evrope i Azije, kao i Južne Afrike. 

Sve više kompanija koje pružaju CDN usluge se konsoliduju, što znači da veb sajtovi zavise od sve manjeg broja dobavljača. Ovo je jedan od razloga zašto je pad Fastly-ja bio toliko rasprostranjen, posebno imajući u vidu da je izuzetno je popularan među najvećim internet kompanijama.

Iako se čini da je problem zasad rešen, biće potrebno neko vreme da se tačno odredi šteta nastala usled pada servera. Činjenica da se toliko veb lokacija oslanja na sve manje dobavljača CDN usluga čini svaki pojedinačni incident prilično značajnim za prosečnog korisnika Interneta koji je samo želeo da kupi neke stvari na Amazonu ili pročita vesti, a kako je očigledno, kaskadni efekat ima ogromne posledice i po same kompanije.

Izvor: Vox

UKRATKO
objavljeno 12:51 · 05. avg
Francuski Dataiku, startap koji pomaže preduzećima da razviju projekte veštačke inteligencije podigao novu investiciju od 400 miliona $
objavljeno 13:00 · 03. avg
NCR Corporation akvizira LibertyX, kompaniju koja je pokrenula jedan od prvih maloprodajnih bankomata za bitkoine
objavljeno 17:23 · 02. avg
Square kupuje australijsku platnu kompaniju Afterpay za 29 milijardi $, najveća akvizicija kompanije
objavljeno 15:32 · 02. avg
EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka
objavljeno 17:05 · 30. jul
Problematičan berzanski debi popularnog Robinhood-a, kompanija zatvorila dan trgovanja sa padom vrednosti akcija od 8 odsto
Predstavljamo poslodavca

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Cutting Edge Technologies
Ambitious And Industry Changing Projects
Long Term Career Development
Competitive Compensation
Private Health Insurance
Life Insurance
Detailed Mentoring
International Conferences
Work-Life Balance
Cozy Offices
ČITAJ JOŠ