2 načina da radite za stranog klijenta, a da vam većina zarade ne ode na poreze

„Kako da legalno radimo za jednog stranog klijenta?”, pitao je Radovan Skendžić na Twitteru.

Petar Paunović
24/11/2020

Radite putem interneta za jednog stranog klijenta i želite da budete u legalnim tokovima. Prema trenutnom zakonu, kao fizičkom licu vam je neisplativo da plaćate namete na prihode iz inostranstva, pa se neki pitaju kako da se registruju? 

Na to pitanje Radovana Skendžića na Twitteru odgovor je višestruk. Kako strani poslodavac nema predstavništvo u Srbiji, velika je šansa da prođete Test samostalnosti. Vi koristite svoj alat za rad, ne boravite u prostorijama koje je obezbedio nalogodavac. Ukoliko vam on ne organizuje ni stručna usavršavanja, ne određuje radno vreme i odmore vi ste prošli četiri kriterijuma i ostao je samo još jedan, kako ne biste pali na ovom testu. 

S obzirom na to da je u pitanju samo jedan nalogodavac, dva kriterijuma svako neispunjavate, ali su ostala još tri, koja možete da ispunite. Dva se odnose na ugovor, odnosno na ono što u njemu piše. Ukoliko nemate zabranu rada s drugim nalogodavcima (osim s navedenom direktnom konkurencijom), prolazite još jedan kriterijum, a ukoliko stoji da vi snosite poslovni rizik za posao isporučen nalogodavčevom klijentu (ukoliko takav klijent postoji), prošli ste i tu stavku.

Treća govori o tome kako ste vi do tog posla došli. Ukoliko vas je angažovao nakon što je oglasio da traži fizičko lice ili je to za njega uradila agencija, padate taj kriterijum. 

Imajte na umu da u ovom zakonu ugovor ima šire značenje od dokumenta koji ima to kao naslov. U kontroli će gledati i vašu prepisku s klijentom, kako bi utvrdili da zaista samostalno određujete radno vreme ili da vam nije obezbeđeno usavršavanje. Ukoliko uviđate da prolazite pet navedenih stavki, najbolje rešenje vam je da se registrujete kao preduzetnik. 

Da li ćete izabrati da vodite knjige ili da se oporezujete paušalno, to već zavisi od brojnih faktora, pre svega visine naknade i visine paušala za vašu delatnost u mestu u kojem ste je registrovali. Može se desiti da vam je vođenje knjiga na kraju odnosi manje novca od paušala. 

Pročitaj i: 

Da li novi zakon paušalcima uvodi fiskalnu kasu?

Ministarstvo finansija menja zakone o porezu bez razgovora sa frilenserskim udruženjima

Ukoliko ne prolazite Test samostalnosti, a želite da legalno poslujete u Srbiji i ovde plaćate porez, onda možete osnovati društvo s ograničenom odgovornošću. To bio jedan od najčešćih oblika, na koji su se preduzetnici preregistrovali nakon uvođenja Testa samostalnosti. Naravno, u tom slučaju su porezi veći.

Pre svega, kao preduzeće imate dobit, što dobijate kada od svih prihoda oduzmete troškove. Na nju se plaća 15 odsto poreza. Iako ne morate biti zaposleni u svom d.o.o već možete biti samo direktor, nužno je da plaćate doprinose, a njih možete da računate i na najmanju poresku osnovicu, koja se menja. Ove godine je osnovica 25.801, tako da vam za doprinose na mesečnom nivou treba nešto manje od 8.700 dinara.    

Na sve to treba da uračunate i usluge knjigovodstva, osim ako ne planirate da se sami time bavite. Dolazimo i do glavnog pitanja, kako do para. Sve što vam je za d.o.o potrebno vi plaćate s računa firme, to vam se računa u troškove i na taj način smanjujete iznos na koji plaćate porez. Kada želite da izvučete dobit iz d.o.o, odnosno imate sopstveni novac, vi sebi isplaćujete dividendu. Na tu isplatu se obračunava porez od 15 odsto. 

Ovo bi suštinski bila dva, odnosno tri načina da legalno poslujete kao poreski obveznik Srbije. Poslednjih godina su u ekspanziji i tzv. digitalna državljanstva, po kojem je trenutno najpoznatija Estonija, a kako to funkcioniše pročitajte u posebnom tekstu na Startit Dnevniku

Imajte na umu da pošto izvozite svoje proizvode i usluge, poreska osnovica može da vam bude veća za nekoliko procenata, ali ne postoji dodatan porez koji na po plaćate.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 24. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije