Ministarstvo finansija menja zakone o porezu bez razgovora sa frilenserskim udruženjima

Ovo je bila idealna prilika da se razgovara, ukoliko institucije žele da podstaknu razvoj digitalne ekonomije. 

Petar Paunović
23/11/2020

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak pojavio se na sajtu Ministartva finansija 18. novembra, a svi koji su imali sugestije su mogli da ih podnosu do danas. U Udruženju radnika na internetu smatraju da je time prekršen Pravilnik Vlade, jer nema poziva na javnu raspravu, koja bi trebalo da traje najmanje 15 dana. 

Uprkos kratkom roku, Udruženje je danas podnelo primedbe, iako se izmene ne odnose direktno na frilensere, tačnije radnike na internetu koji prihode dobijaju iz inostranstva. Kako napominju, ovo je bila idealna prilika da se razgovara, ukoliko institucije žele da podstaknu razvoj digitalne ekonomije čije su frileneseri važan deo, kako su sami državnici ranije navodili

Sutra će početi treća nedelja kako su frilenseri ovom Ministarstvu, ali i Poreskoj upravi i Vladi podneli zahteve, a odgovora još nema. 

Njihov predlog jeste da se u Zakon o prezu na dohodak unese da se „odredbe ovog zakona ne primenjuju na radnike na internetu, čija će poreski tretman biti uređen posebnim zakonom”. Takođe su predložili i izmene za one koji su prijavljeni kako samozaposleni, a detalje možete pročitati u javno dostupnom dokumentu Udruženja.  

Prema predlogu ministarstva je u planu da se menja i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji je istog dana objavljen, a rok za sugestije je indentičan. Tu su izmene nešto manje, dok je prethodni zakon pomerio, odnosno produžio rok važenja olakšica za zaposlenje nekadašnjih preduzetnika, a u njega je uveden i pojam digitalne imovine

Podsetim, osnovni zahtevi Udruženja radnika na internetu, kao i Udruženja frilensera i preduzetnika, jeste da bude rešen status frilensera, odnosno da budu prepoznati u zakonima, kao i da se zaustave svi poreski postupci protiv njihovih kolega dok se to ne završi.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 23. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije