PU poziva frilensere na kontolne razgovore o uplatama iz inostranstva, navodi Udruženje radnika na internetu

„Očigledno ne nameravaju da obustave postupke i u narednom periodu možemo očekivati još prijava.”

Petar Paunović
17/11/2020

Šestoro frilensera je dobilo poziv da se javi Poreskoj upravi „radi učešća u postupku kontrole prihoda fizičkih lica u predmetu obračuna poreza i doprinosa po osnovu uplata iz inostranstva”. To je samo početak kontrole, kažu u Udruženju radnika na internetu, kojima su se ove kolege javile tokom jučerašnjeg dana.  

„Prema našim saznanjima, Poreska uprava je oko 15. oktobra zahtevala od banaka u Srbiji da joj do kraja oktobra dostave izveštaje o svim transakcijama na deviznim računima fizičkih lica. Izveštaj obuhvata period od januara 2016. do oktobra 2020. godine i odnosi se na transakcije u kojima je jedan od učesnika iz zemalja sa liste jurisdikcija sa preferencijalnim poreskim sistemom. Drugim rečima, ukoliko ste od 2016. do oktobra 2020. primali ili vršili uplate sa, odnosno na račun otvoren u banci koja posluje u nekoj od zemalja sa liste, detalji ovih transakcija se nalaze u izveštaju”, navode u Udruženju. 

Sve o temi u rubrici FRILENSERI

Na osnovu tih izveštaja su frilenseri navodno pozivani na razgovor, ali detalji još nisu poznati, jer u pomenutim slučajevima Poreska uprava tek treba da obračuna poreze, doprinose i kamatu. Pomenuti frilenseri su prihodovali kroz izradu video-igara, obradu fotografija i videa, kao i digitalni marketing. Oni žive u različitim mestima, imaju račune u različitim bankama, a razlikuju im se i zarade, od manje od 1.000 evra na mesečnom nivou, do 3.000. 

„Iz svega navedenog, sa sigurnošću možemo da zaključimo da Poreska uprava i Ministarstvo finansija u ovom trenutku očigledno ne nameravaju da obustave postupke i da u narednom periodu možemo očekivati još prijava. Ovo je ujedno i pokušaj zastrašivanja na osnovu pojedinih slučajeva. Treba naglasiti da se nekoliko osoba koje su se sada javile registrovalo 2020. godine ili kao d.o.o. ili kao preduzetnik. Uvođenje u zakonske tokove nije garancija da neko neće biti predmet kontrole Poreske uprave”, naglašavaju u Udruženju. 

Još o temi: 

„PU kršila pravila na štetu frilensera”: Udruženje radnika na internetu uradilo analizu pristiglih rešenja

Država godinama otpisuje milijarde evra gubitašima — zašto ne bi i frilenserima?

Podsetimo, Udruženje radnika na internetu je prošlog utorka podnelo svoje zahteve Poreskoj upravi, Ministarstvu finansija i Vladi, ali do danas nisu dobili odgovor. Jedan od osnovnih zahteva jeste zaustavljanje svih poreskih postupaka protiv frilensera dok se ne reši njihov pravni status. Startit Dnevnik je o ovom slučaju pisao i Poreskoj upravi. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 17. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ