Šta piše u zahtevu koji su frilenseri predali Ministarstvu finansija?

„Visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa posledica je pravnog vakuuma i neažurnosti državnih institucija”, smatraju iz Udruženja radnika na internetu.

Marko Marković
10/11/2020

Udruženje radnika na internetu danas je predalo svoje zahteve Ministarstvu finansija, pa sada čekaju na reakciju nadležnih.

Osnovni zahtev je da se stopiraju svi poreski postupci protiv frilensera, dok se ne reši njihov status, a na svojoj stranici objavili su pismo koje su uputili predsednici Vlade, ministru finansija i direktorki Poreske uprave.

Tamo skreću pažnju na „neadekvatnu poresku politiku, njenu nepravičnu primenu, kao i na zakonske propuste koji zahtevaju od radnika na internetu da poštuju nesprovodive zakonsko-poreske okvire, a da pri tom nisu u mogućnosti da ostvare svoja prava”.

Kao jedan od najvećih problema naveden je Zakon o porezu na dohodak građana, donet sada već davne 2001. godine. Iz Udruženja smatraju da tako zastareli Zakon ne može biti osnova za oporezivanje i da je jasna potreba za njegovom izmenom.

Istakli su i da postojeći Zakon o radu ne prepoznaje radnike na internetu na odgovarajući način, niti definiše njihova prava i obaveze. Radnici na internetu, stoji u pismu, nemaju nikakvu pravnu i socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo.

Sve o temi u rubrici FRILENSERI

Podsetimo, sve je počelo saopštenjem Poreske uprave u kojem se frilenseri, koji primaju uplate iz inostranstva i na taj način ostvaruju prihode, pozivaju da podnesu poresku prijavu kako bi izbegli kazne. U saopštenju je navedeno i da je „potvrđeno vrlo veliko nepoštovanje poreskih propisa”.

Međutim, iz Udruženja smatraju da je visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa zapravo posledica pravnog vakuuma i neažurnosti državnih institucija da prepoznaju rastuću kategoriju radnika na internetu i zakonski definišu njihov status, prava i obaveze.

Zbog toga, ističu, trebalo je da se angažuje Poreska uprava kao savetodavno telo, i da radi na informisanju poreskih obveznika i edukaciji građana o vrstama poreza koje je građanin Republike Srbije dužan da plati.

Marko Marković

Objavio/la članak.

utorak, 10. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije